Ustavni sud Srbije ocenio je neustavnom i nezakonitom odluku Advokatske komore Srbije o visini cene za upis u imenik advokata. Reč je o odluci Komore od maja 2012. godine, po kojoj upis u advokate za neke kategorije iznosi 500 evra, dok za ostale iznosi astronomskih 5.000 evra. Istom odlukom Ustavni sud je odbacio zahtev da se obustavi izvršenje ove odluke AKS, tako da oni koji su već platili po 5.000 evra za upis, a dolaze iz sudstva, tužilaštva, privrede, policije, neće dobiti novac nazad.

Izvor našeg lista iz pravosuđa tvrdi da je USS odložio njeno objavljivanje na šest meseci da Advokatska komora Srbije ne bi ostala bez prihoda i da bi i dalje mogla da naplaćuje ovako visoke cene za upis u advokatski imenik.

Naime, Zakonom o advokaturi predviđeno je da visinu cene za upis u imenik advokata određuje Advokatska komora Srbije, pa je Upravni odbor AKS propisao različite cene za dve kategorije – advokatske pripravnike i ostale. Za upis advokatskih pripravnika u advokate utvrđen je iznos od 500 evra, dok su u drugu kategoriju, koja bi trebalo da plati 5.000 evra upisnine, svrstani pravnici koji su završili pripravnički staž u sudstvu, tužilaštvu, privredi, lokalnoj samoupravi ili državnim organima.

Inicijativu Ustavnom sudu podnela je grupa niških pravnika početkom avgusta 2012. Oni su osim visine upisnine osporavali i to što su izdvojene dve kategorije lica, čime je učinjena neposredna diskriminacija i prekršen Ustav, kao i odredbe Zakona o advokaturi. Oni smatraju da je Advokatska komora Srbije na taj način, time što je propisala različite visine upisnina u advokatski imenik za advokatske pripravnike i ostale pravnike, prekoračila ovlašćenja.

Advokatska komora Srbije htela je da se povećanjem cene upisnine u advokate zaštiti od velikog broja sudija i tužilaca koji su 2012. godine vraćeni u pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari