Radom Vlade Srbije nije zadovoljno 39 odsto građana, dok je pozitivnu ocenu premijeru i ministrima dao tek svaki četvrti ispitanik u okviru istraživanja „Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji“, koje su sproveli Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Ipsos Stratedžik Marketing. S druge strane, radom skupštine zadovoljna je tek petina ispitanika, dok je nezadovoljno njih 43 odsto.


Istraživanje pokazuje da svaki drugi ispitanik zna kako se zove aktuelni predsednik Skupštine Srbije, za razliku od pre godinu dana kada je to znala svega trećina. Koliko parlament ima poslanika zna svaki treći ispitanik, koliko traje mandat predsednika države svaki peti, dok je tačan odgovor o broju ministarstava u sadašnjoj vladi dalo 38 odsto ispitanika.

Većina građana, pokazuje istraživanje predstavljeno juče, ocenjuje da o temama u vezi sa politikom, političkim sistemom i nosiocima vlasti u Srbiji zna veoma malo. Takođe, opšte poverenje građana u političare je veoma nisko. Čak 62 procenta građana smatra da političari ne govore istinu, a samo deset odsto veruje da bar uglavnom to čine. Za razliku od ovog istraživanja, podsetimo, istraživanje agencije Faktor plus, koje je objavila Politika nedavno, pokazalo je da građani najviše poverenja imaju upravo u Vladu Srbije čime je ova institucija prvi put rangirana ispred Vojske Srbije, policije i Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari