Transkripti razgovora državnog i vojnog vrha Hrvatske sa Brionskog sastanka ključni su dokaz o postojanju genocidne namere da se Srbi u Krajini unište, tvrdili su juče zastupnici Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u nastavku procesa po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid. U nastavku iznošenja argumenata po kontratužbi Srbije, šef pravnog tima Saša Obradović rekao je da je genocidna namera ostvarena u operaciji Oluja, u leto 1995.


Tokom prepodnevnog zasedanja citirane su izjave tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana „da se Srbima moraju naneti takvi udarci da praktično nestanu“. Citirane su i druge Tuđmanove reči, ali i niz izjava hrvatskih zvaničnika koji su tokom rata „diskriminatorski i sa mržnjom“ govorili o Srbima.

Saša Obradović je istakao da ukupan broj žrtava operacije Oluja nije moguće utvrditi, ali da je po postojećim podacima dokazano da je ubijeno najmanje 1.719 krajiških Srba. On je podsetio i na izveštaj Ujedinjenih nacija u kojem se navodi da je oko 200.000 srpskih civila proterano za vreme Oluje.

Šef srpskog pravnog tima ukazao je i na zločine koji su, sem u Oluji, počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj tokom 1991. i 1992, „sa čime su zvaničnici Hrvatske bili upoznati, a niko od počinilaca nije odgovarao“. U svom višečasovnom izlaganju pred Sudom, Obradović se osvrnuo na Drugi svetski rat i zločine u ustaškom logoru Jasenovac, ističući da se bez istorijskog konteksta ne mogu razumeti ni događaji koji su usledili nakon raspada SFRJ.

– Bez upoznavanja sa time šta se događalo u Drugom svetskom ratu na prostoru Jugoslavije, posebno u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Sud neće moći da razume zašto je jedan hrvatski vojni oficir ulazeći u Knin 1995. godine vojnom komandantu UN snaga rekao „čekao sam na ovo od 1945,“ rekao je Obradović, dodajući da se bez istorijskog konteksta ne mogu u potpunosti razumeti ni reči tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana izrečene na Brionima, koje su, po tvrdnji srpskog pravnog tima Srbije, bile povod i uvod u genocid nad Srbima u Krajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari