Dokle god se u udžbenicima istopolna orijentacija predstavlja kao socijalna devijacija – kao prostitucija ili maloletničke trudnoće – dotle imamo problem sa totalno nenaučnim, pogrešnim predstavama koje „edukuju“ nove generacije u homofobičnom maniru.

U obrazovnom sistemu imamo prisustvo nenaučnog, nekorektnog i homofobičnog predstavljanja istopolne orijentacije i nebiranog rodnog identiteta, čime se daje i eksplicitno i implicitno „zeleno svetlo“ diskriminaciji LGBT populacije, kazala je juče pravna ekspertkinja Zorica Mršević, govoreći na predstavljanju istraživanja „Istopolna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima“, koje je sprovela organizacija Labris.

Aleksandra Gavrilović, koordinatorka ovog projekta, naglasila je da su diskriminatorni sadržaji i dalje prisutni u srednjoškolskim udžbenicima iako je poverenica za zaštitu ravnopravnosti dala preporuku da se oni uklone.

– Ovakvim sadržajima se krši Ustav i šest zakona – Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zatim Zakon o srednjim školama, Zakon o mladima i Zakon o ravnopravnosti polova. Takođe, ovim se stvara konfuzija kod profesora, koji, s jedne strane, treba da razbijaju predrasude kod mladih, ali su, s druge strane, diskriminatorni sadržaji zastupljeni u udžbenicima – kazala je Gavrilovićeva.

Prema rečima Minje Damnjanović, autorke istraživanja, rezultati su pokazali nepromenjeno stanje tretiranja istopolne orijentacije u srednjoškolskim udžbenicima, a diskriminatorni sadržaj se primećuje kroz patologizaciju seksualne orijentacije koja nije heteroseksualna, kao i kroz podržavanje negativnih predrasuda, i to u udžbenicima iz oblasti biologije, psihologije i medicine.

– Obrazovanje, kao jedan od ključnih činilaca u prenošenju sistema vrednosti društva, ne sme da prenosi i propagira nenaučne, isključive sadržaje zasnovane na stereotipima – kazala je ona.

Šta su devijacije

Jedan od spornih sadržaja nalazi se u udžbeniku biologije za prvi i drugi razred srednje škole, gde se kao devijantne osobine ponašanja navode „sklonost ka kriminalu ili samoubistvu, korišćenje alkohola ili droga, homoseksualnost, kao i mnoga druga ponašanja koja odstupaju od uobičajenog standarda ponašanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari