Za nedelju dana Prvi osnovni sud sa parničnim i građanskim odeljenjem preseliće se u renoviranu zgradu „Aeroinženjeringa“ u Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu.

Radovi na renoviranju se privode kraju, pa će tako zgrada biti opremljena u skladu sa svim standardima potrebnim za funkcionisanje pravosudnih organa. Nakon preseljenja stvoriće se uslovi za nesmetani rad najmanje 670 ljudi – sudija, zapisničara, saradnika i pomoćnika, pripravnika. Oni će na raspolaganju imati 102 sudnice.

Podsetimo, radovi na adaptaciji su počeli u martu, a njihova vrednost je oko 345 miliona dinara. Ovu zgradu je Vlada Srbije svojevremeno kupila za 820 miliona dinara. Inače, zgrada „Aeroinženjeringa“ izgrađena je 1985. godine, kao poslovna centrala projektnog i konsalting biroa, a tu je nekada bila smeštena i BK televizija.

Osim Prvog osnovnog suda, nove adrese tokom ove i naredne godine dobiće još nekoliko pravosudnih institucija. U Ministarstvu pravde Danasu su ranije kazali da su planirali i druge radove na objektima u kojima su smešteni sudovi i tužilaštva. Tako bi krajem godine trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekta u Katanićevoj ulici u Beogradu, gde se nekada nalazio Vojnotehnički institut. Prema sadašnjim planovima, u zgradu u Katanićevoj je planirano da se smeste Drugi osnovni sud u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Apelaciono javno tužilaštvo, zatim Republičko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca.

Za drugu polovinu 2015. godine planirana je rekonstrukcija i adaptacija beogradske Palate pravde.

– Završena je izrada potrebne tehničke dokumentacije rekonstrukcije i adaptacije objekta u Savskoj ulici. U toku je tehnička kontrola glavnih projekata i dobijanje neophodnih saglasnosti nadležnih ustanova. Ipak, radovi na Palati pravde ne mogu se vršiti dok se ne završi rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj – objasnili su za Danas u Ministarstvu pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari