Američki tužilac Klint Vilijamson završiće do kraja ove sedmice istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu tokom sukoba Oslobodilačke vojske Kosova i srpskih snaga 1999. godine, saznaje Danas u diplomatskim izvorima.


Prema izvoru našeg lista, Vilijamson, koji predvodi posebnu radnu grupu za istragu navoda u izveštaju Dika Martija o trgovini organima, danas će boraviti na Kosovu. Kako objašnjava isti izvor, očekuje se da će Vilijams izveštaj o istrazi prvo prezentovati predstavnicima Evropske unije, a tek potom i javnosti. Vilijamsonu mandat ističe krajem avgusta.

Vilijamson je pre tri godine počeo istragu navoda iznetih u izveštaju senatora Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o navodnoj trgovini organima i drugim zločinima izvršenim tokom rata na Kosovu na najmanje dve lokacije u Albaniji – u Burelu i Fuš Kruji.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je ranije da je njegovo Tužilaštvo već dokazalo da je na Kosovu i Metohiji izvršen ratni zločin trgovine ljudskim organima, a da je sada na onima koji imaju pristup terenu da dokaze istraže. On je naglasio da je tužilaštvo Vilijamsonu predstavilo pomenute dokaze da bi ih istražio, jer srpski tužioci nemaju pristup terenu.

Prištinska štampa poslednjih nedelja spekuliše da će kao rezultat Vilijamsonovog izveštaja doći do podizanja optužnica i hapšenja pojedinih bivših i aktuelnih ministara kosovske vlade, kao i poslanika Skupštine Kosova. Prema tvrdnjama prištinskih medija, glavni razlog zbog kojeg međunarodni zvaničnici žure da predstave izveštaj jeste što u septembru dolazi do transformacije uloge Euleksa, kada predstavnici kosovskih vlasti preuzimaju skoro sve njegove funkcije, dok Euleksu ostaje samo savetodavna uloga. Ipak, uprkos ovim spekulacijama, Savet Evropske unije produžio je polovinom juna mandat misiji Euleksa na Kosovu do 14. juna 2016. godine. U tom periodu bi trebalo izvršiti prenos ovlašćenja na druga evropska tela i lokalne institucije.

Istovremeno, u aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda. Rezoluciji je prethodila razmena pisama između predsednice Atifete Jahjaga i šefice EU za spoljne poslove, baronese Ketrin Ešton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari