Imenovanje gradonačelnika Niša Zorana Perišića za eksternog člana Saveta Medicinskog fakulteta od stane Vlade Srbije nije u skladu sa članom 52 Zakona o visokom obrazovanju. Fakultetu se nalaže da umesto njega predloži novog kandidata za tu javnu funkciju nakon delimičnog upravnog nadzora koji je u ovoj niškoj visokoškolskoj ustanovi sprovelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U izveštaju Ministarstva o nadzoru, u koji je Danas imao uvid, precizira se da je Vlada pre tačno osam meseci, 28. decembra prošle godine, donela sporno rešenje o imenovanju tri člana Saveta iz reda osnivača – Republike, među kojima je bio i niški gradonačelnik. Savet fakulteta je 14. maja prošle godine verifikovao njegovo imenovanje i izabrao ga za zamenika predsednika Saveta na period od tri godine. Za člana Saveta iz reda osnivača predložio ga je Medicinski fakultet. Savet, koji je inače organ upravljanja na fakultetu, ima 19 članova, od kojih je 11 iz reda zaposlenih, dok po tri delegiraju studentske organizacije i Vlada.

Prema podacima u izveštaju, koji je juče razmatran na Naučno-nastavnom veću fakulteta, Perišiću zbog izbora na funkciju gradonačelnika miruje radni odnos na fakultetu od 12. jula 2012. godine, što je formalizovano rešenjem dekana Stevana Ilića. Početkom oktobra te godine fakultet je sa njim zaključio ugovor o angažovanju za izvođenje nastave, koji je i danas na snazi. Perišić je, inače, zaposlen na fakultetu, odnosno Katedri za internu medicinu – kardiologiju kao vanredni profesor na određeno vreme od pet godina, od 15. jula 2012. godine.

– Imajući u vidu da nastavnik kome miruje radni odnos zadržava svoj status na visokoškolskoj ustanovi, kao i član 52 Zakona o visokom obrazovanju, u kojem se navodi da član Saveta koga imenuje Vlada ne može biti lice koje je zaposleno u toj visokoškolskoj ustanovi, doktor Zoran Perišić ne može biti član Saveta Medicinskog fakulteta iz reda osnivača – navodi se u izveštaju inspektora u Odeljenju za inspekcijske poslove u ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i nauke pri Ministarstvu, koji su naložili fakultetu da u roku od 15 dana od prijema izveštaja, pristiglog prošle sedmice, predloži novog kandidata.

Gradonačelnik Perišić juče nije odgovorio na molbu Danasa da prokomentariše rezultate upravnog nadzora i kaže šta će povodom njega uraditi. Neposredno pre toga on je podsetio da je postao član Saveta na osnovu rešenja Vlade Srbije, koja, inače, kako zakon navodi, delegira svoje predstavnike iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede. Dodao je da ima i rešenje Agencije za borbu protiv korupcije u kojem je navedeno da može da bude član Saveta, te da zbog toga nije u sukobu interesa.

– Ja nisam stalno zaposlen na fakultetu. Zamrzao sam svoj radni odnos, te radim na osnovu ugovora o održavanju nastave – objasnio je Perišić za naš list.

Perišić je ranije kazao da je kao gradonačelnik zaposlen sa punim radnim vremenom, a da još 30 odsto radnog vremena ostvaruje na Medicinskom fakultetu i Kliničkom centru, gde radi kao kardiolog. Na sajtu KC Niš navedeno je da je i načelnik Odeljenja invazivne dijagnostike Klinike za kardiologiju. Takođe je i predsednik Udruženja kardiologa Srbije i predsednik Stalne konferencije gradova i opština. Član je Predsedništva SNS-a i predsednik Gradskog odbora te stranke u Nišu. Prema mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije, od svih poslova i „zvanja“ koja ima, samo mesta gradonačelnika i člana Saveta Medicinskog fakulteta predstavljaju javne funkcije.

Ministar Verbić: Vlada nije znala

– Sektor za visoko obrazovanje, investicije, učenički i studentski standard i javne nabavke pri Ministarstvu u momentu predlaganja profesora doktora Zorana Perišića za člana Saveta Medicinskog fakulteta, kao predstavnika Republike Srbije, nije raspolagalo dokumentacijom koja bi ukazivala na povredu člana 52 Zakona o visokom obrazovanju. Ovaj sektor, inače, obavlja poslove koji se odnose na stručnu obradu predloga odluka koje donosi Vlada, kao i stručnu obradu rešenja o davanju saglasnosti, verifikaciji, imenovanjima i razrešenjima u oblasti visokog obrazovanja – navodi se u odgovoru Ministarstva prosvete, koje je potpisao ministar Srđan Verbić, na pitanje Danasa da li je Vladi prilikom donošenja odluke o Perišićevom delegiranju u Savet fakulteta bila poznata činjenica da je on zaposlen u toj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari