Vojska SR Jugoslavije je devedesetih švercovala cigarete preko fiktivnog preduzeća Sukces iz Novog Sada, navodi se u obrazloženju oslobađajuće presude biznismenu Stanku Subotiću, koju je doneo Specijalni sud.


„Na bazi navedenih originalnih dokumenata Privrednog društva 'Makedonija tabak' iz Skoplja, nesumnjivo je utvrđeno da je ovo privredno društvo prodavalo cigarete fiktivnom privrednom društvu 'Sukces', te da je to privredno društvo u potpunosti bilo pod kontrolom tadašnje Vojske Savezne Republike Jugoslavije, odnosno da je prodaja u stvari vršena tadašnjoj Vojsci SR Jugoslavije. Drugim rečima, ovi dokazi nesumnjivo potvrđuju da 'Sukces' nikako nije mogao biti pod kontrolom optuženog Stanka Subotića, kako to tvrdi javna tužba“, piše u obrazloženju presude.

Ključne dokaze za te tvrdnje sudu je ponudio Jordan Ranđelovski, stečajni upravnik u preduzeću Makedonija tabak, od koga su kupovane cigarete. On je sudu dostavio originalna dokumenta u kojima se, prema mišljenju sudskog veća Specijalnog suda kojim je predsedavao sudija Dragan Milošević, dokazuje da je preduzeće Sukces bilo pod kontrolom vojno-bezbednosnih struktura i samim tim ne može da se dovede u vezu sa Stankom Subotićem.

„Sva ova tri dokumenta su međusobno povezana i prema svojoj sadržini odnose se na prodaju cigareta od strane „Makedonija tabaka“ Vojsci tadašnje SRJ, a preko firme „Sukces“ iz Novog Sada“, stoji u obrazloženju oslobađajuće presude.

Ovaj sud tražio je tim povodom odgovor i od zvaničnih organa Makedonije, ali ga nisu dobili. Odgovori su traženi i od Vojske Srbije, kao pravnog naslednika Vojske Jugoslavije, i dobijen je odgovor da Vojska to ne može ni da potvrdi, ali ni da porekne.

Ministar odbrane Bratislav Gašić nije želeo da komentariše te navode iz oslobađajuće presude.

Prema jednoglasnoj odluci sudskog veća, deo optužnice koja se odnosila na Subotića i još troje okrivljenih za šverc kontingenta od 12.000 kutija cigareta „partner“, „vek“ i „vels“ preko preduzeća Mia iz Uba, 1995. godine odbijen je zbog zastarelosti. Zahtev za pokretanjem istrage datiran je na 7. jul 2006, a zaprećena kazna za zloupotrebu položaja odgovornog lica je 10 godina. Međutim, kako je prema rečima sudije Miloševića taj deo sadržao i najkvalitetnije dokaze, cela konstrukcija optužnice za 1996. i šverc preko preduzeća Sukces je potom pala, odnosno bilo je nemoguće dokazati je.

Subotić optužuje Koštunicu i Tadića

Po objavljivanju presude Stanko Subotić je izjavio da je čitava optužnica bila politički motivisana. „Ova farsa je bila iskonstruisana od strane političara, pre svega kabineta Vojislava Koštunice, Borisa Tadića, sa ciljem da se uz stravičnu medijsku kampanju prikrije njihova prava namera – da se reketiram tokom svih ovih godina i da mi se oduzme imovina“, ocenio je Subotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari