Alal Vam vera advokati na strpljenju, na čvrstini i postojanosti, na pravdoljubivosti, i što je najvažnije od svega, alal Vam vera na građanskoj hrabrosti koju pokazujete već tri i po meseca. Da vidimo kako stoje stvari posle skoro 120 dana protesta.

Ministar Selaković je svoju borbu protiv nas nekoliko puta menjao i prilagođavao. Počeo je kao što se sećamo sa omalovažavanjem, vređanjem i pretnjama advokaturi Srbije.

Onda, kada to nije pomoglo, aktivirane su jače snage u državi. Aktiviran je naš kolega sada na privremenom radu u državnoj službi, da organizuje u javnosti poznate advokate da idu kod ministra i premijera na kanabe kako bi stvorili lažni utisak u javnosti kako vlast pregovara sa advokaturom. Pa se prešlo na osnivanje AKUS-a, unije krivičara Srbije koja je kao podržavala obustavu rada, ali je tražila minimum procesa rada samo u pritvorskim predmetima zbog besramno lažne borbe za ljudska prava pritvorenika, a u stvari u predmetima gde im je bio interes da opravdaju angažovanje koje je naplaćeno. Zatim se prešlo na osnivanje jednog Društva advokata sa tri člana od kojih je glasnogovornik jedan pravni mediokritet, a jedan osuđivan kao prevarant koji se građanima koje je varao predstavljao kao ministar.

Sve vreme, paralelno, jedna mala grupica advokata pristajala je da krši obustavu rada uz obećanje ministra Selakovića da neće imati posledice i da će ih Upravni sud vraćati u advokaturu. Među tim advokatima su povezana lica između sebe, rodbinskim vezama, tazbinskim srodstvom… Vuk Ranković, Gile Vukašinović i Ivan Ristić. U tom trouglu između advokata i kabineta ministra policije obezbeđivali su se branioci po službenoj dužnosti. Nemojte sumnjati da su u potpunosti plaćeni za te odbrane, ali mi im odavde poručujemo svima bez razlike, više nikada nećete biti advokati u Srbiji. Nikada.

Ministar je onda prešao na diplomatiju, na pregovore… počelo je da teče med i mleko… konstruktivni razgovori, napreduje se svakim danom… Ali odmah je počeo sa malim i sitnim prevaricama. Kao član tzv. stručnog tima postavljena je Nela Kuburović, koja je i sama položila javnobeležnički ispit, a za šefa tog tima… niko drugi nego On, Mefisto javnog beležništva u Srbiji, profesor Dejan Đurđević. To je onaj profesor koji ima deset plaćenih državnih funkcija, to je onaj profesor koji je pripremio izmene zakonskih propisa u setu zakona, to je onaj profesor koji je dao odgovor na pitanje razrešenja problema koji je postavio ministar proletos propagirajući notarijat po Srbiji, kako posao javnog beležnika nije atraktivan prema postojećim propisima. I onda se profesor dao na izmene zakona kako bi posao postao profitabilan, tako da u Srbiji nikada nije postojalo zanimanje koje je profitabilnije od posla javnog beležnika. Dali smo dokaze o zaradama notara u prva dva meseca rada. Dali smo dokaze o tome koliko novca je od ove notarske poljačke izgubio pravosudni budžet, obavestili smo javno republičkog javnog tužioca Zagu Dolovac, koja ne izlazi iz mišije rupe u koju su je gurnuli, o korupciji koja je pratila ceo postupak oko izbora javnih beležnika.

Prozivali smo ovaj ovde Ustavni sud, u kojem ima i onih koji su se proslavili kao prevaranti i kao otmičari advokata, da odvoje pola sata i odluče o našim inicijativama. Tišina… oni čekaju da se mi dogovorimo konstruktivno, pa da ne moraju da rade svoj posao.

Treba biti pošten, da bi mogao da budeš hrabar… govorio je Jovan Dučić i mi danas ovde pozivamo sudije Ustavnog suda Srbije da rade svoj posao za koji su izabrani i za koji su plaćeni od građana ove zemlje i odluče, jer su i oni najodgovorniji što Srbija nema sud tri i po meseca i što ga neće imati još ko zna koliko.

Selaković je poslao Đurđevića da spašava posao notarima. To je jedini njihov cilj, da probaju da nas omame, da nas anesteziraju… kako bi kontrolisanjem štete odbranili najvitalnije interese svog novog biznisa.

Premijer Vučić, koji je na vlast došao na talasu obećanja kako nema zaštićenih i kako će uništiti korupciju u Srbiji, kaže pre neki dan kako je vlada radila pošteno i kako je otela državu iz ruku razbojnika. E pa mi mu sa ovog mesta poručujemo da se osvrne malo oko sebe, oko svog najužeg okruženja, oko svog prvog prstena saradnika i onda kada razmisli, kaže nam ponovo da li stvarno veruje u to što govori. Da li stvarno veruje da je sve oko notarijata u Srbiji prošlo čisto i bez korupcije? Da li je možda zamolio policiju ili tužioca da naprave neki korak i provere ono što cela Srbija zna? Mi smo advokati, a ne krdo ovaca kako on izgleda zamišlja, koji neće da sede skrštenih ruku i koji neće da klimaju glavom na svaku njegovu reč. Aleksandre Vučiću, okružen si korupcijom, tvoja ekipa pajtosa u pravosuđu deluje kao ebola u Africi… ostavljaju pustoš iza sebe gde god se pojave… On je nama, advokatima Srbije, suprotstavio jednog pravnog balavca, jednog neznalicu, jednog nastavnika istorije, koji je na Vladu Srbije stavio predlog da stavi van snage naše interno uputstvo u vezi sa obustavom rada. On je tako sebi dozvolio da ministar ponizi Vladu Srbije. On nam je suprotstavio profesora koji je poznat po svemu sem po naučnom radu, a o tome neka se raspita kod studenata Pravnog fakulteta u Beogradu koji će mu reći šta je najvažnije kod tog njihovog profesora. On nama suprotstavlja članove kabineta ministra pravde koji su svi od reda položili notarski ispit i koji u niskom startu čekaju dan kada će napustiti svoje položaje i preći u notare. On je javno skinuo kapu jednom našem kolegi… pitamo se zbog čega je ta kapa skidana… sem ako nije skidana zbog sramnih pokušaja da se uništi naš opravdani protest. Ali zato izgleda da premijer još uvek nije stigao da primeti da nema nijednog profesora, nijednog imena od ugleda u našem društvu, koji je podržao ministra pravde. Izgleda da još nije primetio podršku sudija diljem Srbije koji sem nečasnih izuzetaka odlažu suđenja. Izgleda da još nije primetio šta je o svemu rekao Savet za borbu protiv korupcije, kojem se on kada je došao na vlast zahvaljivao na razotkrivanju mehanizama korupcije u Srbiji. To je njegov, to je Vladin Savet… Pokojna Verica Barać je platila zdravljem svoju borbu… ali njen je duh i dalje prisutan u Srbiji na sreću. On nije primetio da njegov ministar pravde kaže da država može bez advokature po čemu će ući u anale izrečenih gluposti sa javnog mesta. Advokatura je svetska profesija, gospodo, a u Srbiji ima dužu tradiciju od Vlade Srbije, gospodo.

Na kraju svih taktika… Selaković se pre neki dan vratio na početak. U međuvremenu je na šibicarski način sproveo jednu izmenu zakona i četiri puta smanjio tarifu javnim beležnicima, da bi im nezakonito oteo dodatnih 30 odsto od prihoda zbog čega će država jednog dana biti tužena i izgubiti spor u vezi tog parafiskalnog nameta. Vratio se na početak i opet počeo da nam preti. Ne vredi, ministre… ništa nije vredelo od onoga što si pokušao. Ima samo jedan način da se ovo završi, a to je na prvom mestu tvoja smena.

Čuveni britanski premijer, u već poodmakloj starosti, bio je pozvan da se povodom nekog jubileja obrati učenicima čuvenog Itona, čiji je i sam bio đak kada je bio dečak. Taj govor Vinstona Čerčila se smatra za jedan od njegovih legendarnih govora. Prozvan, polako, uz pomoć štapa, popeo se na govornicu, i dva puta rekao tadašnjim itonovcima, budućoj eliti Britanije: Nikada ne odustajte, i još jednom… Nikada ne odustajte. Da bi time okončao govor i sišao sa govornice.

Naša čista pobeda zavisi isključivo od nas advokata. Ako izdržimo koliko bude trebalo da se izdrži… uspećemo i to će biti i podstrek ovom ojađenom i obeznanjenom narodu da shvati da je najvažnije od svega da svako bude građanin i da za svoj pristojan život i za svoju pristojno organizovanu državu mora da pruži neki doprinos. Život u laži, nasuprot surovoj realnosti, nije vredan čoveka.

Morate sami da imate snage i pogledate se u oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari