Novi direktori da prvo da plate pa onda da vode RTB 1

O Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) RTB Bor grupe, svoj stav ima i sindikat „Nezavisnost“ u ovom preduzeću, a ono na šta posebno skreću pažnju su uvođenje profesionalnog menadžmenta i racionalizacija zaposlenih.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Kako navodi predsednik „Nezavisnosti“ Dragan Jankucić, s obzirom da je profesionalni menadžment u „Železari“ Smederevo ostvario gubitak od 144 miliona evra, vrlo smo obazrivi i zabrinuti.

– Potrebno bi bilo da kompanije koje žele da konkurišu na tenderu za uvođenje svog menadžmenta radi upravljanja RTB-om ulože depozit kao garanciju u slučaju neispunjenja ugovorenih obaveza i očekivanog rezultata – rekao je Jankucić, a prenosi agencija Istmedia iz Bora.

Prema rečima Jankucića, za sindikate je najosetljivije pitanje racionalizacija zaposlenih gde je po UPPR predviđeno smanjenje za oko 1.500 radnika u periodu od pet do osam godina. Stoga se sindikat „Nezavisnost“ protivi otpuštanju radnika u borskom kombinatu bakra u procesu UPPR, a prihvata prirodan odliv radnika i dobrovoljno izjašnjavanje kroz socijalni program i otpremninu.

– Nije svejedno poslovanje kompanije sa pet hiljada radnika, u kome sav ostvareni prihod uz minimalnu dobit ostaje u Srbiji ili veća dobit iste te kompanije kojom bi upravljao najavljeni strani menadžment, a sa prepolovljenim brojem radnika. UPPR je za nas jedino rešenje koje omogućava dalji opstanak kompanije i 5.000 radnika u rudarstvu i metalurgiji, opštine Bor i većeg dela Timočke Krajine – izjavio je Jankucić, podsećajući da bi se UPPR-om RTB Bor rešio istorijskih dugova na način koji bi bio prihvatljiv i njegovim starim poveriocima.

Podsećamo da je Privredni sud u Zaječaru pre par dana doneo Rešenje o pokretanju prethodnog postupka ispitivanja uslova za otvaranje stečaja u skladu sa UPPR-om za sva četiri preduzeća u sastavu RTB Bor grupe. Inače, ovim Planom reorganizacije predviđen je otpust duga u visini 90 odsto obaveza svih neobezbeđenih poverilaca, otplata preostalih 10 odsto duga u ratama u narednih osam godina, kao i otpis zateznih kamata od datuma preseka stanja do datuma početka primene UPPR, konverzija duga Fonda za razvoj u kapital i zadržavanje založnog prava. Pored uvođenja profesionalnog menadžmenta i racionalizacije broja zaposlenih u narednih pet godina, UPPR predviđa i statusne promene po kojima će ubuduće RTB Bor biti organizovana tako što će matičnom preduzeću biti pripojena njegova tri zavisna društva – Rudnici bakra Bor, topionica i rafinacija i Rudnik bakra Majdanpek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari