Glavna autobuska stanica u Kragujevcu koja, zbog radničke blokade i isključenja struje, nije bila u funkciji godinu i po dana, napokon je, sredinom ove sedmice, dobila upotrebnu dozvolu, što znači da je, posle skorašnje rekonstrukcije, zadovoljila sve propisane standarde. Direktor Autosaobraćaja (AS-a) Srećko Aleksić juče je našem listu rekao da je stanica, koju je AS izdao beogradskoj firmi Bamiron BG, počela da radi, odnosno da već dva dana prima autobuse i putnike.

Umesto najavljivane prigodne svečanosti, izdavanje i stavljanje u funkciju glavne autobuske stanice u Kragujevcu poslužilo je kao povod za novi sukob u Autosaobraćaju. Ovoga puta između dva nekada međusobno suprotstavljena sindikata ( Samostalnog i Slobodnog), s jedne, i direktora Aleksića, s druge strane. Aleksić je, doduše, u „obračun“ ušao tek nakon jučerašnjeg saznanja da ga sindikati zajednički optužuju za zloupotrebu položaja, te da su protiv njega i Nadzornog odbora podnete krivične prijave.

– Pošto su svi radnici napustili preduzeće, direktor je izdao autobusku stanicu beogradskoj firmi za 3,6 miliona dinara godišnje, iako je imao ponudu od devet miliona dinara, i sve to uz saglasnost Agencije za privatizaciju koja je, takođe, bila obaveštena da postoji mnogo povoljnija ponuda. Direktor je ovo uradio bez znanja dva reprezentativna sindikata, kao i malih akcionara preduzeća, čime je počinio niz krivičnih dela, zbog čega smo protiv njega i Nadzornog odbora podneli krivične prijave – navodi se, između ostalog, u jučerašnjem saopštenju Samostalnog sindikata Autosaobraćaja.

Predsednica Slobodnog sindikata u AS-u Suzana Marković rekla je našem listu da je saglasna sa saopštenjem kolega, jer je, tvrdi „direktor stanicu izdao mimo propisane procedure, bez tendera, zloupotrebio je službeni položaj, pa će i Slobodni sindikat ovih dana podneti krivičnu prijavu“.

Direktor, međutim, kaže da je ponosan što je autobuska stanica ponovo u funkciji, čime je, posle duge pauze, vraćena gradu. On pritom, pita i koga predstavljaju sindikati, kad u tom preduzeću praktično više nema zaposlenih, i kad čelnici oba sindikata već duže rade u drugim firmama. Predsednik Samostalnog sindikata ima sopstvenu firmu, dok je predsednica Slobodnog, zaposlena u preduzeću „Auto-prevoz Janjušević“, tvrdi Aleksić.

– Nisam video tu ponudu od devet miliona dinara o kojoj govori Samostalni sindikat u svom saopštenju. Prvi put čujem za nju. Agencija za privatizaciju je dala saglasnost za izdavanje stanice firmi Bamiron, nakon pregleda dokumentacije svih ponuđača. Odluku o izdavanju stanice doneo je Nadzorni odbor i to posle konstatacije ugledne kragujevačke advokatske kancelarije da je ponuda Bamirona najkvalitetnija. Ja sam, na kraju, kao ovlašćeno lice, potpisao odluku, i odgovorno tvrdim da je ponuda Bamirona najpovoljnija – ističe Aleksić.

I on najavljuje tužbe protiv samostalnog i Slobodnog sindikata, „zbog kleveta koje iznose na njegov račun.“

 

Preostali

Autosaobraćaj, nakon višegodišnjeg propadanja, nedavnom odlukom Agencije za privatizaciju predviđen je za stečaj. U međuvremenu, iz preduzeća, uz socijalni program, otišli su svi preostali zaposleni, osim direktora i trojice radnika obezbeđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari