Najviši rukovodioci Narodne Republike Kine očekuju produbljivanje bilateralnog strateškog partnerstva sa Srbijom, kao i njeno učešće u „Inicijativi Pojasa i Puta“, zvaničnom nazivu za privredno i kulturno povezivanje država duž nekadašnjih kopnenih i pomorskih puteva svile. To su kazali predsednik NR Kine Ši Đinping i premijer Li Kećijeng u odvojenim susretima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Pekingu, tokom njegovog prošlonedeljnog boravka u toj državi posle učešća na Četvrtom samitu Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope (ZCIE) u istočnom gradu Suđou.

Predsednik Ši je tokom susreta sa premijerom Vučićem u četvrtak izrazio želju za većom industrijskom saradnjom i međusobnom razmenom ljudi, kao i integrisanje „Inicijative Pojasa i Puta“ sa srpskom strategijom reindustrijalizacije, tako što će biti unapređivani ključni projekti saradnje u oblastima energetike, finansija, telekomunikacija i poljoprivrede.

Srbija je potpisala strateško partnerstvo sa Kinom u avgustu 2009, prva od ZCIE, podsetila je državna novinska agencija Sinhua izveštavajući o susretima Šija i Lija sa Vučićem. Inače, kineski predsednik i premijer nisu imali odvojene susrete sa svakom delegacijom zemalja učesnica na samitu, sudeći po revnosnom izveštavanju domaćih medija.

– Kina je spremna da radi sa Srbijom na razvoju veza sa Evropom. Očekujemo da Srbije igra vodeću ulogu u saradnji Kine za ZCIE, ili mehanizmu „16+1“, radi unapređenja bilateralnih odnosa i u okviru regionalne saradnje – dodao je predsednik Kine.

Premijer Li je u razgovoru sa Vučićem, sa puno hvale govorio o tradicionalnom prijateljstvu između dve države. Potvrdio je da Kina želi da unapredi bilateralne odnose sa strateškog gledišta, kao i u dugoročnoj perspektivi, kako bi poverenje koje postoji na visokom političkom nivou, mogla da pretoči u praktične rezultate saradnje.

Li je pozvao obe strane da prionu na ostvarivanje potpisanih projekata o železničkim prugama, autoputevima ielektričnim centralama, te stvore uslove za što skoriji početak modernizacije pruge između Srbije i Mađarske. Premijer je dodao da Kina podržava domaće kompanije u produktivnoj saradnji sa Srbijom u oblastima kao što je industrija čelika, u nadi da će obezbediti više visokokvalitetnog i jeftinog materijala za izgradnju infrastrukture u Srbiji. On je, takođe, ohrabrio obe strane da unaprede izgradnju industrijskih parkova duž Dunava i nađu moguće oblike saradnje u poljoprivredi, malim i srednjim preduzećima, kulturi, obrazovanju, turizmu, radi obostrano korisne saradnje. Dva premijera su takođe prisustvovala potpisivanju niza ugovora u raznim oblastima uključujući infrastrukturu, građevinarstvo, tehnologiju, kontrolu kvaliteta i obrazovanje.

U Pekingu se ocenjuje da veliki projekti saradnje između Kine i ZCIE postojano napreduju. Kao primer navode most u Beogradu preko Dunava, prvi veliki projekat koji je Kina preduzela u ZCIE.

Premijer Li je u govoru na samitu u Suđou kazao da će Kina preduzeti sve što je u njenoj moći radi napretka u glavnom projektu modernizacije železničke pruge između Budimpešte i Beograda i da izgradnja počne do kraja 2015, a bude završena za dve godine.

– Zvanični Peking je spreman da radi sa drugim stranama, uključujući i zemlje duž pomenute rute, kako bi bila izgrađena brza kinesko-evropska kopneno-morska linija i unapredila povezanost u Evropi. Mi, takođe, ohrabrujemo poslovne ljude da se uključe u saradnju u transportu i logistici. Kina se nada da će ostvariti saradnju sa zainteresovanim zemljama kako bi carinske operacije duž brze kopneno-pomorske linije bile pogodnije – rekao je Li.

Ranije su mediji u Pekingu pisali o produžavanju modernizacije pruge Beograd – Budimpešta preko Makedonije do grčke luke Pirej, koja postaje čvorište za delovanje kineskih kompanija u Mediteranu, južnoj, centralnoj i istočnoj Evropi. Prema agenciji Sinhua, železnička linija Beograd – Budimpešta će, po završetku obnove, predstavljati brzu prugu za trgovinu između Kine i Evrope.

Li je u Suđou takođe podržao Srbiju i Letoniju u nastojanju da ustanove udruženja za transportnu infrastrukturu i saradnju u oblasti logistike, „čime bi bile stvorene nove platforme za našu saradnju radi povezivanja“.



Inicijativa Pojasa i Puta

Predsednik Ši je razgovarao sa premijerom Vučićem tokom potpisivanja memoranduma za unapređenje „Inicijative Pojasa i Puta“. Uz Srbiju, takav memorandum potpisale su Poljska, Bugarska, Češka i Slovačka, dok je Mađarska to učinila prva, još prošlog juna.Premijer Li je tokom samita u Suđou ocenio da je“jedan od prioriteta saradnje 16+1, osnaživanje regionalne transportne infrastrukture u sinergiji sa „Inicijativom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari