Situacija u Srbiji u kojoj se ceo penzioni sistem oslanja samo na model međugeneracijske solidarnosti neodrživ je i potrebne su mu radikalne promene – izjavila je Snežana Ristanović, direktorka privatnog penzionog fonda Rajfajzen future, na obeležavanju devetogodišnjice rada ove kuće u Srbiji.

Kao glavni razlog problema sa kojim se suočava srpski penzioni sistem, Ristanovićeva je apostrofirala da trenutno u našoj zemlji na jednog penzionera dolazi jedan radnik, dok je za dobro funkcionisanje tog modela najbolje da odnos bude jedan prema četiri. Zato bi, kako navodi Ristanovićeva, država trebalo da poreskim olakšicama i stalnom edukacijom građana radi na tome da se afirmišu privatni fondovi, kao vid sigurnog obezbeđivanja penzije.

– Ne kažem da Srbija treba da uvodi drugi stub (obavezno privatno penzijsko osiguranje), ali bi bilo dobro kada bi država kao najveći poslodavac svojim radnicima uplaćivala novac u dobrovoljne penzijske fondove – kaže Ristanovićeva, dodajući da bi to bio dobar primer i za ostale.

Kako se Srbija kotira u regionu po imovini privatnih penzijskih fondova, u Rajfajzen future ilustruju statistikom koja pokazuje da u Hrvatskoj penzioni fondovi imaju imovinu od 9,2 milijarde evra, u Bugarskoj 4,2, a u Srbiji 0,2.

Kako kaže, to pokazuje da je naše tržište nerazvijeno, ali i da postoji veliki potencijal za rast. Isplativost ulaganja u privatne penzije Ristanovićeva pokazuje time što je od početka poslovanja pa do sada Rajfajzen future ostvario prinos od 10,99 odsto, a u poslednjih godinu dana 13,5 procenata. Ovaj fond raspolaže imovinom od 3,3 milijarde dinara, što čini 11,6 odsto tržišnog učešća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari