Beograd – Godišnja skupština Evropskog biznis kongresa, kojoj prisustvuju predstavnici kompanija, banaka, naučnika i predstavnika vlasti i međunarodnih organizacija iz 24 zemlje OEBS-a, zasedala je juče u Beogradu, a predsedavajući skupa, prvi čovek ruskog Gasproma Aleksej Miler saopštio je da je ta organizacija proširena članicama sa drugih kontinenata, iz tihookeanskog i azijskog regiona, zbog č

Beograd – Godišnja skupština Evropskog biznis kongresa, kojoj prisustvuju predstavnici kompanija, banaka, naučnika i predstavnika vlasti i međunarodnih organizacija iz 24 zemlje OEBS-a, zasedala je juče u Beogradu, a predsedavajući skupa, prvi čovek ruskog Gasproma Aleksej Miler saopštio je da je ta organizacija proširena članicama sa drugih kontinenata, iz tihookeanskog i azijskog regiona, zbog čega je preimenovana u međunarodni skup. Tema zasedanja ove godine je energetski sektor u Evropi, njegova buduća struktura i mesto na svetskom tržištu.

– Potencijal kongresa, čija je misija jačanje ekonomske saradnje Istoka i Zapada, iz godine u godinu sve je veći i ova organizacija već ima dovoljno iskustva da otvori vrata i kompanijama iz Azije – istakao je Miler.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić je, ocenjujući da je kongres jedan od najvećih ekonomskih događaja u zemlji u ovoj godini, poručio da je njegovo održavanje značajno, jer u vremenu prepunom ekonomskih izazova Vlada u prvi plan stavila privredni rast.

– Kao država i Vlada smo u potpunosti posvećeni stvaranju ambijenta koji će pogodovati privrednim aktivnostima, privlačiti investicije i učiniti od naše države mesto u kome je biznis i sa istoka i sa zapada dobrodošao – rekao je on.

Antić je podsetio da je Srbija širom otvorila vrata investitorima, i pozvao strane kompanije da sa Vladom partnerski rade na projektima koji su od interesa za zemlju. On je istakao da Srbija želi potpunu energetsku nezavisnost kad je u pitanju proizvodnja struje i zato planira izgradnju novih energetskih objekata, dok u oblasti nafte i gase želi da učini sve da ima sigurnost u snabdevanju. Antić je istakao da je to veliki prostor za saradnju Srbije i sa Istokom i sa Zapadom, kao i da naša zemlja posvećuje veliku pažnju energetskoj bezbednosti.

Domaćin ovogodišnje skupštine Evropskog biznis kongresa je Srbijagas, čiji generalni direktor Dušan Bajatović je ukazao da nedovoljno razvijena infrastruktura za isporuku gasa dovodi Jugoistočnu Evropu u velike probleme zbog odluke EU da zaustavi izgradnju „Južnog toka“. Zato verujem da će strukture koje upravljaju Evropskom unijom imati to u vidu i da ubuduće nećemo imati administrativne zabrane zasnovane na ideologiji. Nadam se da će se to brzo rešiti, rekao je Bajatović.

 

 Veliki politički zaokret Srbije

Energetika i međudržavna saradnja bile su i teme intervjua koji je premijer Aleksandar Vučić dao američkoj agenciji AP tokom boravka u Tirani. Vučić je najavio da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, a sprovodi taj energent iz Azerbejdžana. – Srbija je po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je veoma važno za naše američke prijatelje – rekao je Vučić dok je Agencija podsetila da SAD već izvesno vreme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, pre nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan. Iako je Vučićeva izjava data uoči njegove najavljene posete Sjedinjenim Državama, gde će boraviti od ponedeljka, pa se može tumačiti i kao stvaranje dobre klime za tamošnje razgovore, AP je ocenila da to predstavlja „veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari