Esmark Evropa BV, Bušar grupa LLC i Bušar grupa Evropa podnele su danas tužbu pred američkim Okružnim sudom zapadne Pensilvanije protiv slovačkog biznismena Pitera Kamaraša za kršenje ugovora, štetno mešanje, zloupotrebu poverljivih informacija, nepoštenu konkurenciju, narušavanje poslovnog ugleda i druga dela u okviru sistematskih napora da naruši validnost ponude Esmarka Evropa za privatizaciju Železare Smederevo.

U svojoj tužbi, Esmark Evropa naglašava da je tokom celog procesa Karamaš sebe predstavljao kao investitora i saradnika Esmarka Evropa kako bi dobio poverljive informacije, uključujući menadžersku, operativnu, komercijalnu i finansijsku strategiju za Železaru Smederevo, a istovremeno preduzimao niz postupaka i pravio greške kako bi narušio ugled Esmarka i validnost ponude ove kompanije za privatizaciju čeličane iz lične koristi.

U tužbi se navodi da je Kamaraš znao da su njegove kompanije snabdevale Železaru Smederevo rudom gvožđa lošeg kvaliteta i drugim sirovinama po cenama iznad tržišnih, i da takva politika cena i prevare u pogledu kvaliteta i sasdržaja sirovina nisu bile deo plana Esmarka Evropa za revitalizaciju Železare Smederevo. Kamaraš je sabotirao ponudu Esmarka Evropa jer bi njegovi dogovori sa čeličanom o sirovinama po previsokim cenama bili dovedeni u pitanje da je Esmark Evropa pobedio na tenderu.

Kako se tvrdi u tužbi, Kamaraš je zanemario svoje obaveze u pogledu lojalnosti, poštenog postupanja i etičke poslovne prakse prema Esmarku Evropa i njegovim investicionim partnerima tako što je u tajnosti skovao takozvani plan B. Kamarašov plan je doveo do prekida pregovora sa Esmarkom Evropa o privatizaciji Železare Smederevo i omogućio Kamarašu da uzurpira poslovnu šansu Esmarka Evropa da privatizuje fabriku dovođenjem novog menadžmenta u fabriku i, u slučaju uspeha, ostvari dobit od povoljnih dogovora oko rude gvožđa.

Na osnovu navoda iz tužbe, Kamaraš je mogao da ostvari svoj plan isključivo zloupotrebom poverljivih informacija Esmarka Evropa do kojih je došao na osnovu bliskih odnosa sa investicionom grupom Esmarka Evropa. Isto tako, Kamaraš je preduzeo korake da vrbuje i ubedi članove Komisije za privatizaciju da glasaju protiv ponude Esmarka Evropa.

U tužbi se između ostalog navodi da je Kamaraš prekršio obavezu lojalnosti kao saradnik Esmarka Evropa, bavio se nepoštenom konkurencijom, mešao u buduće ugovorne odnose, bavio narušavanjem ugleda Esmarka Evropa i njegovih zvaničnika i oklevetao i davao lažne izjave o Esmarku Evropa i njegovim finansijskim mogućnostima.

Esmark Evropa, Bušar grupa Evropa i Bušar grupa traže odštetu od preko 100 miliona dolara, plus kaznenu naknadu štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari