– Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija (FCAS) i ove godine je, i to ubedljivo, najveći domaći izvoznik jer je, prema jučerašnjim podacima Ministarstva finansija, naime, za prethodnih deset ovogodišnjih meseci iznosio 1,02 milijarde evra, što je daleko ispred drugoplasirane Železara Smederevo, koja je inostranim partnerima isporučila čelik u vrednosti od 272 miliona evra. Treći je Tigar tajers sa desetomesečnim izvozom od oko 245 miliona, dok je Naftna industrija Srbije (NIS), koja je na inostranim tržištima plasirala proizvode za nešto više od 235 miliona evra, četvrta…

Iako je i dalje neprikosnovena na listi izvoznika, kompanija FCA Srbija ipak beleži, iz godine u godinu, sve slabije izvozne rezultate. U prilog ovome i podatak da je kragujevačka fabrika automobila, od januara do oktobra prošle godine, na evropskim i severnoameričkim tržištima prodala sve verzije modela „fijata 500L“ za 1,15 milijardi evra, odnosno za milion evra više no u istom ovogodišnjem periodu. Iako veći od ovogodišnjeg, prošlogodišnji izvoz kompanije FCA Srbija je bio manji od onog iz 2013.Izvoz FCA u trećem kvartalu 2014. bio je, primerice, za 209 miliona evra manji no u istom periodu prethodne, 2013. godine… Da plasman „fijata 500L“ na inostranim tržištima pada svedoče i sve učestaliji prinudni odmori zaposlenih u kragujevačkoj fabrici, u kojoj će proizvodnja i tokom ove sedmice biti zaustavljena.

Iako u više navrata upozoravana da proizvodnja i plasman „fijata 500L“ stagniraju, te da je neophodno da se država, kao suvlasnik kompanije FCA Srbija, aktivnije uključi u rešavanje problema, Vlada Srbije i dalje, koliko je poznato, ne preduzima ništa na tom planu. Naprotiv, iako je fabrički sindikat u više navrata pozivao Vladu da od menadžmenta Grupacije Fijat Krajsler traži proizvodnju još jednog modela u Kragujevcu, odziva nije bilo.Z. R.

Srebrni nivo u proizvodnji svetske klase

Fijat Krajsler automobili Srbija dostigli su srebrni nivo u proizvodnji svetske klase (WCM standard). To je vodeći međunarodni standard za organizaciju proizvodnje, koji predstavlja sveobuhvatan program upravljanja proizvodnim procesom kako bi se u što većoj meri eliminisali gubici i otpad u svakom obliku. Fabrika je dokazala da ima jasan cilj i dobar metodološki pristup za sticanje WCM standarda. Ovo je izuzetno brzo napredovanje u proizvodnji svetske klase imajući na umu da je FCA Srbija vrlo mlada fabrika koja je proizvodnju modela „fijat 500L“ počela u julu 2012. godine, i da je bronzani nivo WCM standarda dostigla prošle godine. „Ovo je izvanredno dostignuće i veliki podsticaj za dalji rad. Pokazali smo posvećenost menadžmenta i jaku motivaciju na svakom nivou u fabrici“, izjavio je Frančesko Čanča, direktor fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari