– Ukoliko drugi i treći kvartal ove godine budu dobri kao prvi predložićemo Međunarodnom monetarnom fondu povećanje penzija i plata do kraja 2015 – izjavio je juče Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, u pauzi Četvrte konferencije „Biznis plus“ u hotelu Kraun plaza.

Premijer Vučić je okupljenim novinarima naglasio da je ideja o povećanju zamrznutih plata i penzija nastala na osnovu dobrih rezultata u prva tri meseca i deficita koji je duplo manji od očekivanog. – Sa MMF-om smo predvideli budžetski deficit od 55 milijardi dinara, ali uprkos tome što će nam mart biti ubedljivo najteži mesec jer ćemo platiti 33 odsto kamate više za kredite koji su uzimani po većim stopama, deficit neće preći 27 milijardi dinara – istakao je Vučić. Premijer je rekao da su rashodi smanjeni, prihodi povećani i da će na osnovu toga biti predloženo postepeno povećanje penzija i plata. Uprkos insistiranju novinara, o više detalja juče nije mogao da govori. – Rekao sam vam ovo na osnovu toga što nam je bruto domaći proizvod u porastu, raste nam prvi put prerađivačka industrija, a Železara bi već u maju i junu trebalo da bude profitabilna iako je rok za to šest meseci -, napomenuo je Vučić. Na pitanje da li će struja poskupeti 1. aprila, kako je najavljeno, Vučić je rekao da je to „nemoguće“, iako već dve godine uopšte nije bilo povećanja cena.

 Pre nego što će izaći pred novinare, Vučić se obratio okupljenim privrednicima, podsećajući sve da je vreme da gledamo u budućnost, a ne u prošlost. On je rekao da živimo jedni pored drugih i da zato moramo da sarađujemo. Vučić je podsetio da Srbija ima izvoz u zemlje CEFTA i Hrvatsku 22 odsto, što je najviše posle EU, ali da ni sa tim „nismo zadovoljni“.

 Na dvodnevnoj konferenciji BIznis plusa prisustvuju ministri trgovine, privrede i energetike Rasim Ljajić, Željko Sertić i Aleksandar Antić, ali i 200 privrednika iz šest zemalja regiona, kao i turski ministar trgovine Nuretin Canikli i ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay. Jedna od tema na jučerašnjoj konferenciji bila je i oživljavanje građevinarstva, dok je o iskustvima jedne od najvećih kompanija u regionu Agrokora govorio izvršni potpredsednik za maloprodaju Ante Todorić. Teme su bile i energetska bezbednost i efikasnost regiona, potencijali agrobiznisa, ali i saradnja sa Turskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari