Uprkos fotografijama koje su se pojavile ovih dana na društvenim mrežama a koje prikazuju prazne rafove u atinskim prodavnicama, turisti u Grčkoj ne bi trebalo da imaju razloga za brigu, tvrdi grčka Vlada, odnosno njihovo Ministarstvo turizma, strani mediji, ali i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Sve funkcioniše normalno i koliko znamo nije bilo otkaza aranžmana za Grčku – kaže za Danas direktor YUTA Aleksandar Seničić. On tvrdi da su informacije o praznim rafovima i poskupljenjima „dezinformacije“, i da su to potvrdili oni koji su trenutno tamo. Neke benzinske pumpe na severu Grčke, kaže Seničić, nisu radile jedno kratko vreme, ali su problemi bili tehnički.

Stranci koji su otišli u Grčku na letovanje kažu da ne osećaju veće posledice krize koja je došla do toga da je Grčka juče i zvanično trebalo da bankrotira. Najviše problema bilo je zbog praznih bankomata, pa su se oni koji nisu poneli dovoljno gotovine sa sobom, našli u situaciji da ne mogu da podignu novac, a u pojedinim restoranima i hotelima ugostitelji su im tražili keš plašeći se da drugačije neće moći da „izvuku“ svoj novac.

Banke u Grčkoj su odlukom Vlade u ponedeljak zatvorene na sedam dana, tako da je glavna poruka stranih medija poslednja dva dana da svi koji su krenuli put Grčke ponesu dovoljno keša, ako je moguće u što sitnijim apoenima od po pet, 10 i 20 evra.

Nemački turoperator TUI navodi da nikakvih problema nema. „Za naše klijente, kriza u Grčkoj nije problem“, navode u ovoj agenciji. Grčka je nemačkim turistima, ističu u TUI, i dalje jedna od omiljenih letnjih destinacija. Poruke turistima da ne brinu poslali su i britanski i nemački mediji, ali i američki i kanadski.

Grčko Ministarstvo turizma je u ponedeljak izdalo saopštenje u kom obaveštavaju inostrane goste da ima dovoljno benzina, kao i da se ograničenje za podizanje gotovine na bankomatima ne odnosi na debitne i kreditne kartice izdate u inostranstvu. Najveći problem turistima u Grčkoj jeste to što sa sobom sada moraju da nose mnogo više gotovine nego što bi inače poneli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari