Ministarstvo finansija Srbije juče je demantovalo da je imalo sredstva u Univerzal banci, kako je navedeno u spisku koji je Agencija za osiguranje depozita zvanično dostavila Danasu. „Ministarstvo finansija nije imalo sredstva u Univerzal banci. Usled tehničke greške u IT sistemu Univerzal banke prikazano je da 10 miliona dinara pripada Ministarstvu finansija, što nije tačno. Naknadnim uvidom utvrđeno je da je reč o prekonoćnom depozitu Trezora skupštine Opštine Vranje.

Ove informacije mogu se potvrditi i u Agenciji za osiguranje depozita“, navode u Ministarstvu finansija. Podsetimo, naš list je u jučerašnjem broju objavio spisak 126 firmi i institucija u vlasništvu države, koje su imale račune u Univerzal banci na dan kada joj je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad. Danasu je spisak dostavila Agencija za osiguranje depozita, nakon što joj je poverenik za informacije od javnog značaja naložio da nam te podatke učini dostupnim. Na spisku se našlo i Ministarstvo finansija sa iznosom od pomenutih 10 miliona dinara.

Inače, najviše novca u propalom Univerzalu držao je upravo AOD, koji je u toj banci „čuvao“ novac Beogradske banke, Beobanke i Investbanke, kojima je ta institucija stečajni upravnik. U pitanju je bilo čak 1,35 milijardi dinara. Inače, svih 126 državnih institucija ovoj banci su dale 5,5 milijardi dinara ili oko 50 miliona evra. Kompletan spisak preduzeća sa računima u Univerzalu objavljen je na internet sajtu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari