Iako preduzeće Ribarsko gazdinstvo Beograd nije ugašeno, vlasnik DTD Ribarstvo Tomislav Đorđević koji je kupio RG Beograd proveo je devet meseci i šest dana u pritvoru, zbog kako kaže toga što je „nagovarao druge da prodaju jeftinije skladišta“, odnosno zbog toga što je prodajom ispod cene oštetio privatizovano RG Beograd za oko tri miliona evra. Pravi razlog njegovog boravka u pritvoru, tvrdi on, jeste devet tužbi koje je pokrenuo protiv Agencije za privatizaciju.


– Spor u vezi sa Ribarskim gazdinstvom je u procesu revizije, pošto je iznenađujućom brzinom rešen u dvostepenom postupku u korist Agencije za privatizaciju. Hotel Prag je na Apelacionom sudu, pošto je takođe u prvom stepenu rešen u korist Agencije. Pravi proces tek predstoji, jer ćemo tek sada podneti tužbu za štetu koja nam je naneta onemogućavanjem da ostvarujemo svoja vlasnička prava – kaže za Danas Đorđević.

Ime Tomislava Đorđevića ponovo je posle godinu dana i hapšenja avgusta 2010. izbilo u žižu javnosti kada se za njegovo zdravlje i poslovanje u Srbiji zabrinuo i specijalni izvestilac za zapadni Balkan za Evropski parlament Jelko Kacin. Interesovanje Kacina za isključivo njegov slučaj Đorđević objašnjava time da je on na svom sajtu izneo sve podatke javno, što znači da svako može da pogleda šta se dešavalo. Međutim, Đorđević i njegova porodica su državljani Velike Britanije (u kojoj kaže posluje i nije imao sličnih problema) a njegova kćerka, koja je takođe bila uhapšena prošle godine, u nekoliko navrata boravila je u Strazburu i Briselu.

– Sve smo javno rekli o tužbama, i svemu što nam je učinjeno. Dubravka (kćerka) je bila u Briselu i Strazburu i pričala sa našim ljudima tamo. Nećemo to ostaviti tek tako, u septembru ponovo idemo – naglašava Đorđević.

On kaže da ne pripada nijednoj partiji i da je i to mogući razlog zbog kog se država ovako odnosi prema njemu, ali da je on zato obavestio nadležne institucije EU, Evropski parlament i Savet Evrope.

– Te institucije su proučile naš slučaj i došle do zaključka da postoje ozbiljne indicije da ponašanje pojedinih državnih organa, kao i pojedina zakonska rešenja ozbiljno ugrožavaju prava investitora. Zbog toga je i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin uputio pitanje Evropskoj komisiji da proveri uticaj pojedinih zakonskih odredbi u Srbiji na prava investitora, posebno apostrofirajući naš slučaj – ističe Đorđević.

Đorđević je trenutno vlasnik DTD Ribarstvo, u koji je integrisana imovina AIK Njegoš iz stečaja i Fidelinka agrar. Po završenoj privatizaciji Ribarskog gazdinstva i to preduzeće bi bilo integrisano sa DTD Ribarstvom da iz njega nije izuzet ribnjak Perućac – napominje Đorđević, nabrajajući šta je sve uloženo i koliko u modernizaciju gazdinstva.

On naglašava da njegovo preduzeće sada ima prihod od 20 miliona evra godišnje i da nikada nije bila blokirano jer je sve svoje obaveze prema državi, dobavljačima i zaposlenima ispunjavalo redovno. Đorđević ističe da je u kompanije u Srbiji u kojima ima direktno ili indirektno vlasništvo preko drugih firmi u poslednje tri godine uložio oko 60 miliona evra i da je imao planove da uloži još 40 do 50 miliona evra, ali da je to sve sad zbog ovakvog ophođenja prema njemu zamrznuto.

Reagovanje

Đorđevićeva kćerka nije kupila PTT ugostiteljstvo

(povodom teksta „Kacin zabrinut zbog Tomislava Đorđevića“)

„Tomislav Đorđević nikada nije bio vlasnik Ribarskog gazdinstva Bački Jarak (preduzeće sa tim nazivom ne postoji u Bačkom Jarku). Tomislav Đorđević ima vlasništvo u preduzeću DTD Ribarstvo, kompaniji koja je vodeća u proizvodnji, uvozu i preradi ribe u Srbiji.

Ćerka Tomislava Đorđevića nikada nije kupila deo PTT ugostiteljstvo u čijem sastavu je i nekoliko restorana i hotela za koje se pričalo da pripadaju Joci Amsterdamu , što je i nemoguće obzirom da je PTT ugostiteljstvo pre prodaje bilo društveno preduzeće.

Takođe, Tomislav Đorđević nije uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i oštetio poslovanje Ribarskog gazdinstva Beograd kako bi sebi pribavio korist, već zbog navodnog „nagovaranja“ drugih da DTD Ribarstvu pribave korist. Krivični postupak protiv Tomislava Đorđevića je pokrenut posle njegove tužbe protiv Agencije za privatizaciju, koja mu je prvo prodala, a zatim oduzela pastrmski ribnjak u Perućcu, koji je u privatizacionoj dokumentaciji prikazan kao neosporno vlasništvo Ribarskog gazdinstva Beograd.

Optužba za delimično izdavanje 1.000 kvadratnih metara rashladnog prostora „teška“ 1,5 miliona evra za 15 meseci najma je iskonstruisana iz drugih razloga koji nemaju veze sa izdavanjem nekretnina ispod tržišne cene“.

Punomoćnici Tomislava Đorđevića

Zajednička advokatska kancelarija

advokat Snežana Bajić, Novi Sad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari