– Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović i njegov zamenik u stranci Milan Stamatović uputili su juče zvanično pismo predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću u kojem su apelovali da „iskoristi svoje ustavno pravo i ne potpiše ukaz o stavljanju na snagu Zakona o ozakonjenju objekata koji je, u petak, 20. novembra, usvojila Narodna skupština Republike Srbije“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Stupanje na snagu ovog zakona bio bi napad na pravnu državu koji bi značio diskriminaciju svih savesnih investitora koji su poštovali do sada važeće zakone i plaćali sve neophodne obaveze u predviđenim rokovima – navodi se u pismu.

Popović i Stamatović ističu da zakon mora da važi jednako za sve, a da u ovom slučaju „zakon ide naruku samo onima koji su namerno izbegavali njegovo poštovanje, nesavesnim investitorima“.

– Umesto primenjivanja propisane sankcije prema bespravnim graditeljima, i uklanjanja samog objekta, ovaj zakon tu sankciju suspenduje i zamenjuje je privilegovanim pravom na legalizaciju. Time se nagrađuju počinioci krivičnog dela, a pravo u našoj državi izvrgava ruglu – ističe se u pismu.

Oni objašnjavaju da Zakon o ozakonjenju objekata „ne štiti siromašne građane koji grade objekte za rešavanje stambenog pitanja i jedva sastavljaju kraj sa krajem“. „Socijalni slučajevi ne grade objekte od 1.000 i više kvadratnih metara. I do sada su vlasnici porodičnih objekata do 100 ili 200 kvadrata imali povlastice prilikom legalizacije. To jeste normalno, ali razlika je što sada svi oni koji su gradili objekte za komercijalno korišćenje i za prodaju po visokim cenama, posebno u velikim gradovima i turističkim centrima, dobijaju jedinstvenu priliku u svetu da, po izuzetno niskim cenama, iz nelegalnih pređu u legalne tokove i tako uštede milijarde evra koje pripadaju državi Srbiji i njenim građanima“, stoji u pismu.

Potpisnici pisma pozvali su predsednika da od nadležnih organa zatraži podatke o svim nelegalnim objektima izgrađenim na državnom zemljištu, posebno na atraktivnim lokacijama, kako bi se i lično uverio koliki bi obim štete nastao po republički budžet i budžete lokalnih samouprava ako bi ovaj zakon bio stavljen na snagu.

– Uveravamo vas da je reč o ogromnim sredstvima koja mogu da budu usmerena na razvoj i izgradnju Srbije, na omogućavanje boljeg položaja našim penzionerima, prosvetnim i zdravstvenim radnicima, i drugim ugroženim socijalnim grupama, umesto da završe u rukama privatnih lica – zaključuju Popović i Stamatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari