Država Srbija ne bi trebalo da odustane od realizacije ekološkog projekta odsumporavanja u bloku A Termoelektrane „Nikola Tesla“, koji bi se, kako je planirano, finansirao sredstvima iz japanskog kredita jer bi se time odustalo od proklamovanog cilja da se uposle domaće firme na značajnim projektima. U slučaju da dođe do otkazivanja aranžmana, srpske firme bi ostale bez posla i referenci sa tog projekta kao i bez reference da su dokazani partneri svetski priznatoj i poznatoj firmi. Zato verujem da će Elektroprivreda Srbije uz saglasnost Vlade odgovoriti pozitivno na predlog japanske agencije JICA da se tenderski postupak za taj posao nastavi i izbere najpovoljniji ponuđač. Želim da istaknem da ovo nije nikakvo prejudiciranje ishoda izbora najpovoljnijeg ponuđača već stručno pojašnjenje zbog čega je realizacija ovog posla dobra po interese države i srpske privrede – kaže za Danas Slobodan Babić, predsednik Skupštine Poslovnog udruženja „Elektromašinogradnja“.

Naš sagovornik podseća da je ugovorom o ODA zajmu, na osnovu međudržavnog sporazuma između naše zemlje i Japana, predviđen iznos od 200 miliona evra, na 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatom od 0,6 odsto na godišnjem nivou za ekološki projekat odsumporavanja u TENT-u, blok A. Projekat predviđa smanjenje emisije sumpor-dioksida do nivoa koji je definisan direktivom Evropske unije. Kredit je operativan, sprovedena je tenderska procedura i prihvaćene ponude se nalaze u fazi procenjivanja. S obzirom da je u Srbiji u poslednje vreme sve prisutnija teza da bi država zbog štednje trebalo da odustane od već dogovorenih kredita, u stručnoj javnosti postoji bojazan da bi na taj način bila naneta šteta srpskoj privredi koja „vapi“ za poslovima u kojima upošljava svoje kapacitete, obezbeđuje plate za radnike i sredstva koja se slivaju u budžet.

– Jedna od vodećih svetskih kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd iz Japana prepoznala je sposobnost srpskih firmi i angažovala ih, posle detaljne provere i sertifikacije, kao ravnopravne partnere za projekat odsumporavanja u TE TENT A u Obrenovcu. Za lokalne partnere izabrali su Jedinstvo iz Sevojna kao i beogradske firme Feromot inženjering, Minel kotlogradnja, Institut „Mihailo Pupin“- Automatika i Termoelektro-Enel. A tu nije kraj. Biće angažovana i druga domaća preduzeća za čijim radom postoji potreba a koje ispunjavaju postavljene zahteve. U pitanju je ekološki projekat čija je realizacija u skladu za dostignutim standardima koji važe u Evropskoj uniji a obezbeđuju pravo građana na čist vazduh. Ako želimo da budemo deo EU i uživamo u vrednostima koje važe u njoj, onda se za to moramo pripremati – ističe Babić i podseća da je poznato koliko stanje ekologije i zaštite životne sredine ozbiljno opterećuje naše pregovore za pristupanje EU.

On dodaje da taj projekat ima još jednu značajnu dimenziju.

– Ukoliko bi se proces evaluacije nastavio, na čemu je već više puta insistirala JICA, koja prati realizaciju kreditnog aranžmana u ime Japana, moglo bi se dogoditi da domaće firme članice ovog konzorcijuma dobiju posao od 63 odsto vrednosti ponude. To bi bilo prvi put da domaće firme dobiju toliki udeo u projektima koji se finansiraju stranim kreditima. U regionu tek predstoji realizacija projekata odsumporavanja – smanjenja emisije štetnih gasova po zdravlje ljudi, u Tuzli, Kaknju, Ugljeviku, Gacku… Sa referencama stečenim u projektu koji bi trebalo da se sprovede u TENT-u, evo novih izglednih poslova u budućnosti za domaće kompanije – zaključuje Babić.

Ipak je 2017. presudna

Još jedan argument stoji u pravom tumačenju EU direktive da se produžava rok za primenu propisanog nivoa emisije štetnih gasova iz 2017. na 2023. godinu. Da, to je tačno, ali se mora dokazati da su već 2017. godine stvoreni uslovi da se to ispuni. U protivnom se mora smanjiti snaga blokova. Imamo pravo da se nadamo da će se projekat nastaviti zbog građana Obrenovca i dela Novog Beograda, koji će dobiti čist vazduh, ali i zbog zaposlenih u našim kompanijama, jer je za njih ovaj projekat pitanje opstanka i uposlenosti u naredne tri godine – ističe Babić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari