Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata podnela je inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Taj zakon nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije i diskriminatorski je prema ženama – izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, i podsetila da prema tom zakonu žene zaposlene u javnom sektoru idu u penziju sa navršenih 60 godina i šest meseci života.

– Reč je o ženama koje rade u zdravstvu njih 3.400, pravosuđu 3.200 i prosveti 4.000. One su diskriminisane u odnosu na žene zaposlene u privatnom sektoru koje ne moraju da idu u penziju pre 65 godine. Takođe, krši se njihovo zakonsko i ustavno pravo na rad do 65 godine, jer je Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru u koliziji sa odredbama Zakona o radu i Zakona o PIO – objašnjava Ranka Savić.

Ističe da se žene članice ASNS koje rade u zdravstvu, školstvu i pravosuđu protive odlasku u penziju sa 60 godina i šest meseca starosti.

– One su, misleći da će moći da rade do 65 godine života, kako ustavna i zakonska rešenja predviđaju , uzimale kredite i odlaskom u penziju bi izgubile mogućnost da dugovanja prema bankama otplaćuju ili se dodatno zadužuju. S obzirom da 1. januara 2016. godine prestaje da važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, mi u ASNS sumnjamo da vlast dotad iz javnog sektora želi da otpusti jedan broj radnika kako bi na njihova radna mesta postavila partijske kadrove – smatra Ranka Savić.

Ona je dodala da ASNS protestuje i zbog toga što poslodavci u preduzećima u restrukturiranju uslovljavaju isplate otpremnina radnicima odricanjem od tužbi za isplatu zaostalih zarada.

– Zbog toga smo protestovali kod nekih direktora koji su nakon toga povukli svoje odluke. Obratili smo se i ministru privrede Željku Sertiću, koji nam je tražio da dostavimo spiskove firmi u kojima postoji takva praksa, što smo mi i učinili. Poslodavci nemaju pravo da radnicima uslovljavaju isplatu otpremnina. Svako ko smatra da je oštećen ima pravo da tuži preduzeće i niko nema pravo da od njega traži da povuče tužbu da bi dobio otpemninu – ističe Ranka Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari