Cena gasa nastaviće da pada i u 2016. godini i dostići će decenijski minimum, a ukoliko se taj trend nastavi, iduće godine Srbija će kupovati gas jeftinije nego sada, po ceni od 170 dolara za 1.000 kubika. Ako, uz to, i odnos dolara i evra ostane nepromenjen, maloprodajna cena za potrošače mogla bi da bude niža za oko deset odsto – rekao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na jučerašnjoj regionalnoj konferenciji „Izazovi energetske stabilnosti“.

Prema njegovim rečima, Srbijagas je smanjio zaduženost za 495 miliona evra i preostali dug iznosi još 748 miliona evra.

– Izmirili smo 200 miliona evra duga Gaspromu i 60 miliona bankama, u skladu sa preporukama MMF-a, bez korišćenja kreditnih linija. Obaveze prema NIS-u od 26 milijardi dinara biće smanjene, jer će Srbijagas isplatiti 2,8 milijardi, država će iz dividende od NIS-a izmiriti dve milijarde, a biće izvršen i otpis kamata u iznosu od 5,8 milijardi dinara – objasnio je on.

Bajatović je istakao da je poslovni rezultat u prvih šest meseci ove godine bio bolji u odnosu na 2014. i zarada bi iznosila 8,6 milijardi dinara da nije bilo „repova“ iz 2014, odnosno nenaplaćenih potraživanja i kursnih razlika, zbog kojih je konačni skor – gubitak od 5,8 milijardi dinara. On je dodao da je zahvaljujući uspostavljanju realne politike prodajne cene gasa, kompanija ostvarila pozitivan poslovni rezultat od 2,4 milijarde dinara, ali je zbog prethodne zaduženosti ukupan minus 45 milijardi dinara.

Bajatović nije hteo da komentariše zahtev Agencije za borbu protiv korupcije za njegovo razrešenja zbog gomilanja funkcija u sukoba interesa. On je rekao da će se o tome izjasniti kada drugostepeni postupak u Agenciji bude okončan, dodavši kratko da on u celom tom slučaju ne vidi ništa sporno. Na pitanje zašto se ne povuče sa neke od tih funkcija, kako to traži Agencija, rekao je za neće „jer želi da okonča sve poslove koje obavlja i gasnom sektoru, vezano za podzemno skladište Banatski Dvor i u Jugorosgasu“. On je rekao da mu je plata u Srbijagasu 1.500 evra, u Jugorosgasu, kao predsednik Nadzornog odbora, prima 10.000 evra, a u Banatskom Dvoru 5.000 evra. Tvrdi da taj novac daje u humanitarne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari