Kompanija Simpo iz Vranja potpisala je sa bankama ugovor o mirovanju dugova do 31. oktobra, kojim se reguliše mirovanje dospelih rata kredita, kamata i ostalih naknada. Ugovor je potpisan sa mogućnošću produženja važenja do kraja ove godine, potvrdio je generalni direktor kompanije Slađan Disić.

– Na osnovu potpisanog ugovora banke će povući blokadu tekućeg računa Simpa i njegovih povezanih društava, a to isto će uraditi i Poreska uprava nakon donošenja zaključka Vlade. Ugovor o mirovanju duga je prvi i veliki korak u pravcu konsolidacije Simpa koji će omogućiti da u septembru otpočne proizvodnja u značajnijem obimu – precizirao je Disić.

Deblokada će početi da važi nakon verifikacije od strane Vlade Srbije što se očekuje na jednoj od narednih sednica, a tada će krenuti i sledeća faza izlaska iz krize, a to je završetak procesa konverzije obaveza koje Simpo ima po osnovu poreza i doprinosa i ostalih javnih prihoda, čime će taj dug biti pretvoren u trajni ulog Republike Srbije u vranjsku kompaniju, pa će Vlada tako postati njen većinski vlasnik.

Ugovor o mirovanju duga u iznosu od 11 miliona evra potpisan je sa sedam domaćih i inostranih banaka. U periodu mirovanja dugova, Simpo će sa svakom bankom uz posredovanje neke od nezavisnih konsultantskih kuća, dogovoriti odgovarajući grejs period kao i nove uslove otplate kredita. Uslov za potpisivanje ugovora o mirovanju duga, kako navodi Disić, bio je da Simpo dostavi bankama, ali i ministarstvima plan poslovne konsolidacije i predlog za održivo poslovanje kompanije.

– Plan poslovne konsolidacije predviđa da postepeno do kraja ove godine uđemo u potpuno korišćenje kapaciteta, a to znači da plasman robe u decembru bude pet miliona evra – rekao je Disić.

Plan konsolidacije vranjske kompanije odnosi se na period od 2015. do 2018. a prema očekivanjima, konsolidacija bi trebalo da usledi 2016. godine, kada se očekuje i pozitivno poslovanje.

Disić je objasnio da je od formiranja Vlade u Ministarstvu privrede bilo nekoliko uspešnih sastanaka o načinima rešavanja problema u Simpu s obzirom na to da je kompanija u blokadi već duže vreme i nije u mogućnosti da organizuje proizvodnju zbog nedostatka repromaterijala, zbog čega su radnici na višemesečnom prinudnom odmoru. Dug Simpa za neisplaćene poreze i doprinose koje će država preuzeti na sebe kada postane većinski vlasnik kompanije iznosi 5,7 milijardi dinara. Simpo zapošljava 4.413 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari