Teško ekonomsko stanje u državi zbog kojeg građani sve češće kasne sa vraćanjem kredita, dok su novi zajmovi sve ređa pojava, naveli su banke da profit traže na drugim stranama. Tako smo svedoci da razne naknade konstantno poskupljuju, da održavanje tekućih računa sve više košta, a da se zamena izgubljene kartice plaća i po nekoliko hiljada dinara. Sada su banke našle još jedan način da uštede – zahtevajući od trgovaca koji primaju platne kartice da aparate za njihovo očitavanje kupe od banaka po ogromnim cenama.


Od pojedinih klijenata banke su tražile da aparate za očitavanje (POS terminale), koje su do sada iznajmljivali za po par hiljada dinara mesečno, sada kupe i to po ceni od 600 evra po terminalu. Za klijenta koji ima nekoliko kasa na kojima prima kartice, trošak kupovine aparata koje već odavno koristi lako se penje na nekoliko hiljada evra. Iako posle ovog izdatka trgovci više ne bi imali troškove za redovno iznajmljivanje, ovakav jednokratni „udar“ mnogi ne mogu da podnesu.

Banke su toga svesne pa trgovcima nude i „spasonosnu“ opciju – da nastave da iznajmljuju POS terminale po starim uslovima, ali da zauzvrat banci od koje rentiraju aparate daju odgovarajući depozit.

Trgovci ovakvo ponašanje smatraju ucenom, ali bankari imaju drugačije viđenje. Ni jedni ni drugi nisu hteli da zvanično govore o ovoj temi.

Međutim, nezvanično, bankari podsećaju da niko od njih nema monopol na ovom tržištu, tako da onaj trgovac kojem ne odgovaraju uslovi koje mu nudi njegova banka, uvek može da pređe u drugu. Uz to, kako kažu, oni svoje usluge formiraju prema vrsti klijenta, obimu njegovog poslovanja, industriji i tome koje druge poslovne aranžmane banka ima ili nema sa njim.

Da klijent nije vezan ni za jednu konkretnu banku za Danas potvrđuju i u Masterkardu, jednoj od najvećih kartičarskih mreža u svetu. „Kompanija Masterkard sarađuje sa mnogim bankama u Srbiji i njihovi POS terminali prihvataju plaćanja Masterkard karticama. Masterkard ne prodaje POS terminale – to rade banke prihvatioci. Takođe, Masterkard ne izdaje platne kartice, već i to rade banke izdavaoci kartica“, podsećaju u ovoj kompaniji.

Broj kreditnih kartica u Srbiji u poslednje vreme je u blagom, ali konstantnom padu, pa se prema podacima Udruženja banaka Srbije sada sveo na 1.161.637. S druge strane, docnja u vraćanju novca pozajmljenog korišćenjem kreditnih kartica raste i prošlog meseca je dostigla 15,6 odsto.

Trenutno u Srbiji ima 907.682 korisnika kreditnih kartica. Ukupno ima 81.092 kartica kod kojih postoji docnja u otplati uzetih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari