Kompanija Britiš Ameriken Tobako i Poreska uprava potpisali su juče memorandum o razumevanju kojim su se obe strane obavezale na saradnju sa ciljem identifikacije, prevencije i onemogućavanja šverca cigareta i ostalih duvanskih proizvoda tog proizvođača.


– BAT podržava napore Vlade u suzbijanju sive ekonomije na tržištu duvana i duvanskih proizvoda. Memorandum o razumevanju pomoći će Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija da, koristeći tehničke i tehnološke kapacitete BAT-a, lakše uđu u trag ilegalnim duvanskim proizvodima i njihovim proizvođačima. Obostrana razmena informacija doprineće suzbijanju crnog tržišta zbog kojeg budžet Srbije gubi stotine miliona evra godišnje – rekao je Tanos Trimis, generalni direktor kompanije BAT za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je pre nešto više od dve godine „buknulo“ crno tržište duvana, promet legalnih cigareta smanjilo se za 20 do 30 odsto. Ovaj pad prodaje osetila je ne samo duvanska industrija, već pre svega budžet Srbije, zbog čega je već neko vreme u fokusu poreznika i policije upravo suzbijanje te nelegalne trgovine. Tako je samo u proteklih sedam meseci Sektor poreske policije podneo nadležnim tužilaštvima 550 krivičnih prijava protiv 713 lica koje sumnjiče da su izbegli plaćanje poreza u iznosu koji ukupno premašuje dve milijarde dinara, a da su time sebi pribavili korist od ukupno 700 miliona.

Policija zaplenila 9.000 paklica cigareta

Beograd – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova juče su na području Kraljeva zaplenili 9.000 paklica cigareta marke „česterfild“ i presekli još jedan lanac trgovine akciznom robom, saopštio je MUP. Policija je u Bogutovcu, na putu Raška – Kraljevo, prilikom kontrole putničkog vozila raščanske registracije, pronašla 18 paketa sa 9.000 paklica cigareta, bez akciznih markica i neophodne dokumentacije, piše u saopštenju. Cigarete i vozilo su privremeno oduzeti za vozač je saslušan i očekuje ga krivična prijava. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari