Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da je namenska industrija Srbije ove godine ostvarila izvoz vredan 750 miliona dolara, što je, kako je rekao, dva puta više nego lane. On je tokom jučerašnje posete Zastavi oružju najavio i mogućnost ulaganja italijanske Berete u kragujevačku fabriku.

Domaća namenska industrija, prema Gašićevim rečima, prvi put posle 15 godina ima dvostruko veći promet i izvoz. Uz to je ove godine ostvarila dobit od 274 miliona dinara, a očekuje se da će on do kraja 2015. da iznosi 400 miliona dinara. U 2011. kragujevačka fabrika je, tvrdi ministar odbrane, imala gubitak od milijardu i po dinara, a u 2012. od oko 870 miliona.

Ministar Gašić juče je rekao i da do kraja oktobra očekuje usvajanje novog zakona o ulaganjima u domaću namensku industriju, koji će, kao što je naš list već pisao, omogućiti i inostrane investicije u srpske vojne fabrike.

– Nedavna poseta delegacije Berete Zastavi oružje govori o spremnosti te italijanske kompanije da ulaže u kragujevačku fabriku. Krajem meseca očekujem završetak tih pregovora i realizaciju posla, nakon usvajanja novog zakona o ulaganjima – kazao je Gašić.

Inače, poziv za praćenje jučerašnje posete ministra odbrane Zastavi oružju juče nisu dobili novinari Danasa, Foneta, Slobodne Evrope, kragujevačke televizije Kanal 9 i još nekih medija. Ovo je, koliko je poznato, prvi put u poslednjih 15 godina da se prilikom posete nekog državnog zvaničnika Kragujevcu i njegovim fabrikama i ustanovama, prave spiskovi podobnih i onih novinara i medija koji to nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari