Sindikat i zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita obratili su se predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, nadležnim ministrima i ovdašnjoj gradskoj upravi sa zahtevom da pomognu u rešavanju finansijsko-poslovnih nedaća te naučnoistraživačke ustanove, čiji je opstanak ponovo doveden u pitanje.


U Sindikatu kažu da su Nikoliću, Vučiću, ministrima i čelnicima gradske uprave poručili da njihove odgovore očekuju do kraja meseca, te da će, ukoliko reakcija nadležnih opet izostane, biti prinuđeni da „preduzmu konkretne akcije i aktivnosti, jer ne žele da dožive sudbinu Autosaobraćaja i drugih ovdašnjih propalih firmi“.

Napominju da su se, nakon saznanja da projekcijom republičkog budžeta za 2015. država nije predvidela novac za dalju podršku poslovanju kragujevačkog Centra za strna žita, sindikat i zaposleni u toj naučnoistraživačkoj ustanovi, krajem decembra prošle godine, za pomoć najpre obratili svim narodnim poslanicima iz Kragujevca, kao i nadležnima u ovdašnjoj gradskoj upravi. Od narodnih poslanika i rukovodstva grada tražili su podršku u nastojanjima te ustanove da obezbedi subvencije i za 2015, koje im pripadaju na osnovu sporazuma sa Vladom Srbije iz 2013. o održivom poslovanju i razvoju Centra za strna žita, u roku od tri godine.

Realizacija sporazuma sa Vladom startovala je u maju 2013. godine, a izostanak sredstava za 2015, tvrde u Sindikatu, ugrozio bi dalje poslovne aktivnosti Centra, čime bi, umesto predviđene konsolidacije poslovanja te ustanove, bili poništeni dosadašnji rezultati koji su, uprkos nepovoljnim uslovima za bavljenje proizvodnjom i realizacijom semena na domaćem tržištu – vidljivi.

– Ne znamo zašto je Vlada Srbije jednostrano prekinula realizaciju sporazuma sa našom ustanovom, čime se, pored ostalog, dovodi u pitanje prolećna setva jarih žitarica na oko 400 hektara, kao i isplata narednih zarada zaposlenima u Centru, kojima se, inače, već duguje 17 zaostalih plata. Država je odustala od dalje finansijske podrške našoj ustanovi, iako smo mi striktno poštovali sve odredbe sporazuma sa Vladom, kojoj smo, na primer, redovno slali izveštaje o utrošku svakog dinara koji je stigao iz republičke kase, kaže za naš list predsednica Sindikata u Centru za strna žita Ljiljana Mijailović.

Podsetimo da su Sindikat i zaposleni u Centru za strna žita u poslednjih desetak godina nekoliko puta organizovali štrajkove i proteste, od kojih je najpoznatiji onaj iz oktobra 2009, kad su na lomači, ispred upravne zgrade Centra, javno spalili svoje doktorske, magistarske i druge diplome, kao i priznanja za doprinos razvoju strnih žita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari