Bez obeležavanja Prvog maja u Srbiji: Prava radnika samo na papiru 1Foto: FreeImages / Burcin Tuncer

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada su 1886. godine desetine hiljada radnika u Čikagu stupili u štrajk, zahtevajući bolje uslove života. Sindikati u Srbiji danas neće organizovati protestne skupove i povorke, jer je Uskrs.

Oni, međutim, najavljuju nastavak borbe za prava radnika i njihov bolji standard. Sindikati upozoravaju da stotine hiljada radnika strepe otkaza, stalnih smanjenja zarada, odlaska u penziju s niskim nadoknadama i sprečavanja sindikalnog organizovanja.

Zaštitnik građana Saša Janković ukazuje da mnogi radnici u Srbiji i ove godine Međunarodni praznik rada dočekuju bez prava ostvarnih i zaštićenih u praksi. Prema oceni Jankovića, ta prava im samo na papiru garantuju Ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželjkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.

– Od Inspekcije rada, koja ima najšira ovlašćenja i zbog toga postoji, zaštitnik građana Saša Janković posebno očekuje da ne čeka prijave radnika, već da što više radi po službenoj dužnosti i sopstvenoj inicijativi. Ali, Zaštitnik poziva i zaposlene da narušavanje svojih zakonima garantovanih prava prijavljuju inspekciji, čiji rad treba snažno podržati i kontrolisati, što će on, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i činiti – saopštio je ombudsman.

I u saopštenju Pokrajinskog zaštitnika građana se navodi prava vezana za rad jedna od najugroženijih. Nezaposlenošću je u Srbiji neposredno ugroženo oko 10 odsto od ukupnog stanovništva. Uprkos uvreženom mišljenju da su danas oni koji imaju bilo kakav posao na neki način povlašćeni, njihove mogućnosti izbora takođe su veoma ograničene. Veliki broj građana jedva da ima uticaja na to da li će obavljati onu vrstu posla koja odgovara njihovoj stručnoj spremi, željama i sposobnostima, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorava da stotine hiljada radnika strahuje od otkaza, od stalnih smanjenja zarada, od odlaska u penziju sa niskim nadoknadama, od sprečavanja sindikalnog organizovanja…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari