Pozivajući se na Zakon o javnom informisanju, direktorka Jugoslovenskog rečnog brodarstva Biljana Čvertkov kao i Sindikalna organizacija Brodarski sindikat u tom preduzeću uputili su dva odvojena demantija na tekst „Brodovi pod lupom policije“ objavljen u Danasu u ponedeljak, 22. septembra.


– Tekst sadrži niz neistinitih, nepotpunih i neproverenih informacija, zlonamerno plasiranih isključivo sa ciljem urušavanja ugleda i poslovanja državne kompanije JRB, koja se, upravo zahvaljujući ovom rukovodstvu, uz maksimalnu podršku zaposlenih, ponovo svrstala u red uspešnih kompanija koje posluju sa dobitkom. Da ste se bavili istraživačkim novinarstvom, na šta Vas obavezuje profesija kojom se bavite, trebalo je da budete svesni činjenice da JRB nije kompanija koja se finansira iz budžeta Republike Srbije, već posluje u uslovima oštre konkurencije na domaćem i inostranom tržištu. Uvođenjem, pre svega, reda i discipline, povećanjem prihoda, sniženjem troškova, ostvareni su zavidni rezultati kojima je omogućeno izmirivanje svih obaveza kompanije, kako prema zaposlenima, tako i prema državi. O svim aktivnostima koje je kompanija na čelu sa mnom preduzela, u cilju konsolidacije i daljeg razvoja, pravovremeno su obavešteni svi relevantni organi i institucije Republike Srbije – navodi direktorka Čvertkov u demantiju.

Ona tvrdi da se iz objavljenog članka „jasno vidi da su izvori predstavnici sindikata koji su odavno izgubili reprezentativnost i koji zarad svojih ličnih interesa i skrivanja zloupotreba i nezakonitih radnji koji su činili (a o čemu se vodi istraga kod nadležnih organa) pokušavaju da prikažu JRB u najgorem svetlu“. Čvertkova dodaje i da ti sindikalni predstavnici „zloupotrebljavajući sindikalno zvanje, iako predstavljaju manje od 10 odsto zaposlenih, obilaze ministarstva i upućuju negativne dopise državnim organima uz neskrivenu koordinaciju sa konkurentskim kompanijama, od kojih je jedna i sponzor vašeg lista“.

– Sadržinom članka koji ste objavili samo ste me još više učvrstili u uverenju da imaju smisla svi napori koje sam, zajedno sa menadžmentom i zaposlenima u JRB-u, učinila na konsolidaciji, jačanju i razvoju kompanije koja ima istoriju dugu 152 godine, a sigurno ima i budućnost. Budući da ste navedenim tekstom koji sadrži neproverene i neistinite informacije naneli štetu JRB-u i meni lično, budite uvereni da ću se za zaštitu svojih Ustavom i zakonom garantovanih prava obratiti nadležnim institucijama Republike Srbije, kao i sudu, radi ostvarivanja prava zbog nastale nematerijalne štete – zaključuje izvršna direktorka JRB.

I Sindikalna organizacija Brodarskog sindikata, koja se potpisala kao predstavnik zaposlenih, a tvrdi i da je jedini reprezentativni sindikat, u tom svojstvu, ali i „kao građani, čitaoci i zaposleni u JRB-u“, izrazili su „svoje duboko neslaganje i zgražavanje povodom objavljenog teksta.

– Potpuno je netačno da su se zaposleni JRB obraćali državnim organima povodom navodno lošeg stanja u kompaniji. Ali tačno je da su se predstavnici Jedinstvene organizacije sindikata JRB i Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata JRB, drugim rečima pojedinci koji su nekada bili na čelu reprezentativnih sindikata a više nisu, i ne predstavljaju zaposlene u JRB, počeli učestalo obraćati državnim organima, prevashodno vodeći računa o svojim ličnim interesima a ne interesima svih zaposlenih u JRB. Vaša novinarka I. Nikoletić saslušala je samo one koji ne predstavljaju zaposlene u JRB, a nije saslušala jedine predstavnike zaposlenih, predstavnike jedinog reprezentativnog sindikata, Sindikalne organizacije Brodarski sindikat JRB, koja broji oko 80 odsto zaposlenih u JRB. Da je to učinila, zaposleni, odnosno predstavnici jedinog sindikata koji predstavlja zaposlene JRB bi joj preneli da zaposleni kompanije JRB svojim poštenim radom zarađuju platu, zahvaljujući između ostalog i radu menadžmenta koji je to omogućio na čelu sa izvršnom direktorkom Biljanom Čvertkov – navodi se u demantiju koji je uputio sindikat.

Dodaje se da u uslovima „nelojalne konkurencije, teške ekonomske situacije, uslova na svetskom tržištu na koje JRB ne može uticati, JRB i pored toga ima maksimalnu uposlenost brodova, barži i zaposlenih“.

– JRB uredno plaća obaveze prema državi, prema zaposlenima: isplaćuje plate, hranarine, prevoz, prekovremeni rad, noćne sate, penzijsko i zdravstveno osiguranje zaposlenih, staž sa uvećanim trajanjem i sve što Zakon nalaže. Zbog svega navedenog, kao i zbog toga da je aktuelno rukovodstvo uspelo da 2013. godine završi sa pozitivnim rezultatom u kompaniji JRB, koja se isključivo finansira iz sredstava stečenih svojim radom, i ne opterećuje budžet države, u ovim teškim vremenima, zaposleni JRB u potpunosti podržavaju kurs koje je zauzelo aktuelno rukovodstvo 2012. godine. Ponovo naglašavamo da smo duboko razočarani sadržinom teksta, koji je stavljen u funkciju isključivo ličnih interesa pojedinaca, pa samim tim ne mogu ni da istupaju u ime zaposlenih JRB – ističe se u demantiju koji je u ime sindikata potpisao Z. Kljajić i zaključuje da se takvim „člankom nanosi velika šteta ugledu državne kompanije JRB kao i svim zaposlenim, koji u njoj pošteno, savesno, odgovorno i vredno rade i zarađuju, ne samo za sebe već i za članove svojih porodica“.

Policija ipak istražuje

U tekstu „Brodovi pod lupom policije“ Danas je objavio informaciju da je u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu policija otpočela istragu o nenamenskom trošenju novca, malverzacijama sa preprodajom nafte na brodovima kao i o pojedinim spornim ugovorima sa trećim firmama. Policija već nekoliko dana ispituje dokumentaciju u tom preduzeću, a istragu je otvorila po nalogu Tužilaštva a na osnovu oko 20 krivičnih prijava koje su podneli neki bivši radnici JRB. Tu informaciju Danasu je potvrdila Uprava za privredni kriminal MUP-a. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari