Beogradska industrija piva od juče je u stečaju, odlučio je Privredni sud u Beogradu, koji je Agenciju za privatizaciju imenovao za stečajnog upravnika.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

O statusu BIP-a u Privrednom sudu se raspravljalo još sredinom jula, kada je doneto rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka na osnovu koga su uvedene i privremene mere koje, osim imenovanja privremenog stečajnog upravnika (Agencija za privatizaciju) obuhvataju i zabranu raspolaganje imovinom i računima bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije ili privremenog stečajnog upravnika, ali i zaustavljanje svih izvršnih presuda o prinudnoj naplati ili blokadi računa.

Rešenje o otvaranju stečaja juče još nije doneto, tako da u ovom trenutku ni Agencija za privatizaciju još nije ušla u posed, odnosno preuzela ulogu stečajnog upravnika.

Predstavnik 5.120 malih akcionara, koji su pre uvođenja stečaja imali 48 odsto udela u BIP-u, Vojislav Ćorović, kaže za Danas da su oni razočarani ovom odlukom, tim pre što su, tvrdi, imali kontakte sa četiri potencijalna kupca.

– Mali akcionari su prevareni, premijer Aleksandar Vučić nam je obećao da će nas obeštetiti, ali uvođenjem stečaja mi gubimo sve, a država će samo sebi nadoknaditi štetu – kaže Ćorović i dodaje da je dug BIP-a za porez dostigao 7,5 miliona evra a ostalim kupcima 2,5, kao i da je firma bila dosta stabilna i da je mogla to da izmiri, ali da su čak svojevremeno i čelnici u PU tvrdili da to nije potrebno.

Nakon uvođenja stečaja oko 60 radnika koliko ih je preostalo na platnom spisku., otići će na evidenciju nezaposlenih, gde će imati mogućnost da neki period primaju minimalnu zaradu. Većina se ipak opredelila za socijalni program od 200 evra po godini staža, kaže Ćorović i dodaje da je to pravi iskoristilo 450 zaposlenih neposredno pred uvođenje stečaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari