Gradonačelnik Niša Zoran Perišić negirao je preksinoć tvrdnje Lokalnog antikorupcijskog foruma da su doček Nove godine po julijanskom kalendaru građani platili 2,5 miliona dinara, a ne 1,5 milion, kako su saopštavali gradski zvaničnici. Pri tom je potvrdio „matematiku“ LAF-a da je za ovaj doček iz gradskog budžeta plaćeno oko 1,5 miliona, a iz budžeta Gradske opštine Medijana, jedne od pet koje pripadaju gradu Nišu, oko milion dinara.

– Grad Niš je za organizovanje novogodišnjeg koncerta Gorana Bregovića i njegovog „Orkestra za svadbe i sahrane“ na centralnom gradskom trgu, odnosno za produkciju, ozvučenje i montiranje bine, platio 1,5 miliona dinara, a Bregović se ranije odrekao honorara. Gradska opština Medijana je pre nego što je dogovoren Bregovićev koncert zakazala doček u Parku „Svetog Save“, te realizovala javnu nabavku za njegovu organizaciju. Ona je platila milion dinara za nastup lokalnih bendova i vatromet. Da ne bi imali doček na dva mesta, njihove nastupe prebacili smo kao predgrupe na Bregovićevom koncertu. Dakle, bez troškova koje je imala Medijana, Bregovićev koncert koštao je 1,5 miliona – naveo je Perišić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Gradonačelnik je negirao i da je bilo ikakvih neregularnosti u vezi sa ugovorom o saradnji koji je bio „osnov“ za Bregovićevo angažovanje. Kazao je da je ugovor između grada Niša i privatne firme „Tetak“ sa Pala, čiji je direktor Bregović, zaključen tek nakon njegovog koncerta u Nišu zato što se „vraćao iz Bosne i Hercegovine“, pošto ga je prvobitno potpisao predstavnik niške Kancelarije za mlade, što nije bilo moguće. Po povratku, ugovor su potpisali Bregović i on kao predstavnik grada, rekao je.

U ugovoru o saradnji, inače, nije navedena cena Bregovićevog „doniranog koncerta“, tako da je taj podatak i danas nepoznat. Perišić i njegovi saradnici su, inače, u vreme novogodišnjeg dočeka više puta ponovili da je sa Bregovićem „potpisan ugovor o donatorstvu“.

– Pozivamo Državnu revizorsku instituciju i Upravu za javne nabavke da utvrde da li je vreme sastavljanja ugovora o saradnji između grada Niša i preduzeća „Tetak“, dakle posle pružene usluge, odnosno održanog koncerta, a posebno njegov član u kojem se najavljuje „eventualna“ buduća saradnja – u skladu sa zakonom. Prema slovu ugovora, koncert je poklon, ali taj član otvara mogućnost da takav poklon bude osnov privilegovanog položaja za njegovog davaoca, firmu „Tetak“ ili Bregovića lično, u nekoj budućoj eventualnoj saradnji sa gradskom upravom – saopštio je juče beogradski Biro za društvena istraživanja, koji je monitor i evaluator niškog Lokalnog plana za borbu protiv korupcije i LAF-a, kao samostalnog i nezavisnog gradskog tela ustanovljenog tim planom.

Gradonačelnik Perišić i njegovi saradnici su u vreme dočeka „pravoslavne“ Nove godine saopštavali protivurečne informacije o njegovom finansiranju. Oni su najpre kazali da Bregovićev koncert finansiraju neimenovani „prijatelji“ i da on „neće koštati Grad ni dinar“. Pred sam doček su naveli da koncert poklanja sam Bregović, a da će grad izdvojiti samo „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“ i platiti PDV na njegov donatorski nastup.

 

Svetao primer u mraku

BIRODI je juče pozvao grad Niš da obezbedi adekvatne uslove za rad niškog LAF-a, koji „predstavlja svetao primer borbe protiv korupcije, koju predvodi četvoro građana Niša, izabranih od predstavnika civilnog društva, novinara i Agencije za borbu protiv korupcije“. Niški LAF, inače, od avgusta prošle godine u kancelariji koju je obezbedio grad, nema struju, a tokom zime ni grejanje. Forum nije dobio ni poslovno-tehničkog sekretara, a ignoriše se i zahtev za formiranje Kancelarije za podršku građanima koji ukazuju na korupciju, što su mere iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je usvojila Skupština grada. Članovi LAF-a iz gradskog budžeta ne primaju nikakvu nadoknadu za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari