Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda juče je doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv Miroslava Bogićevića, vlasnika sistema Farmakom, i ostalih osumnjičenih u ovom predmetu. Istovremeno, tužilac za organizovani kriminal je tražio određivanje pritvora za sve osumnjičene, ali odluka o tome nije bila doneta do zaključenja ovog izdanja.

Bogićević, koji je uhapšen pre dva dana, osumnjičen je da je oštetio Privrednu banku Beograd za 15 miliona evra i 60 miliona dinara, uzimajući kredite koje nije vratio. Pitanje koje za sada ostaje bez odgovora je zašto je ovaj biznismen uhapšen tek sada i osumnjičen samo za zajmove uzete u PBB-u, kada se zna za njegove daleko veće i jasnije malverzacije u Univerzalu, Srpskoj banci i Jubmesu za koje ga niko ne tereti.

Istina, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je juče izjavio kako je Bogićević oštetio više banaka, a ne samo PBB i da on poznaje „ljude čije su firme potpuno upropašćene zbog saradnje sa Farmakomom, a bile su zdrave i normalne“, ali ni zbog jedne od tih banaka i kompanija ovaj šabački tajkun nije uhapšen.

A iznosi se mere milijardama. Bogićević je tako Univerzal banci, prema ranije objavljenim podacima, ostao dužan skoro dve milijarde dinara, koje je „izmirio“ olovnom šljakom. Srpskoj banci je bio dužan čak 2,2 milijarde, koje je „pokrio“ jalovinom, dok prema polugodišnjem izveštaju Jubmesa, toj banci duguje 161,4 miliona dinara samo za neplaćene kamate i naknade (bez glavnice).

U Jubmesu udeo nenaplativih kredita (NPL) u svim zajmovima je čak 36,62 odsto, pri čemu su NPL-ovi u poslednjem tromesečju 2013. skočili za čak 78 procenata, upravo zahvaljujući Farmakomu i ostalim akterima koji su zajedno delovali i u Univerzalu – Interkomercu i Beohemiji.

„Do značajnog uvećanja vrednosti izloženosti koje su u statusu neizvršenja obaveza u toku 2013. godine došlo je zbog prelaska u ovaj status kompletne grupe povezanih lica: Farmakom MB, GP auto-šop i Auto tek… i kompletne grupe povezanih lica: Beohemija, Pro logistik RPC i Interkomerc i lica povezana sa njima“, navodi se u polugodišnjem izveštaju Jubmes banke.

Privredna banka Beograd je takođe odobravala kredite Farmakomu i sa njime povezanim firmama, ali je u odnosu na zajmove koje su Bogićeviću odobravale ostale državne banke, imala čvršća obezbeđenja. Primer je Farmakomov rudnik srebra i olova Suva Ruda Raška, koji prema procenama stručnjaka vredi i do 100 miliona evra. Da bi Bogićeviću odobrio kredite, PBB je zahtevao i dobio hipoteku na ovaj rudnik. Prema izvorima Danasa, hipoteku prvog reda na ovom rudniku ima jedna amsterdamska banka od koje je Farmakom takođe uzimao kredite, ali sve ostalo danas pripada Privrednoj banci Beograd. Budući da je država pre par meseci odlučila da ugasi ovu banku na inicijativu Siniše Malog i Lazara Krstića, rudnik Suva Ruda Raška sada je praktično u portfelju Agencije za osiguranje depozita, koja upravlja bankama u stečaju.

Prilikom gašenja PBB-a, Ministarstvo finansija se vodilo procenom revizorske kuće KPMG po kojoj je ova banka imala 40 miliona evra nenaplativih kredita, prevashodno zbog svoje izloženosti prema Bogićeviću. Međutim, čak i sa takvom procenom kvaliteta plasmana, samo prodajom Suve Rude Raške, PBB (a danas AOD) je mogao da naplati kompletan dug. Prema nezvaničnim informacijama, za ovaj rudnik je ranije bilo zainteresovano više međunarodnih rudarskih korporacija, uključujući i švajcarski Glenkor.

I Jubmes po modelu Univerzala

Kolika je izloženost Jubmesa prema Bogićeviću vidi se iz toga da se više od trećine svih potraživanja koja ta banka ima prema svim svojim klijentima, odnosi samo na Farmakom. To verovatno ne treba ni da čudi kada se zna da je Bogićević u ovoj banci primenio sličan sistem kao u Univerzalu – kupio je deo banke (u ovom slučaju 4,25 odsto) i zvanično postavio svog čoveka, Radovana Mijailovića, u Upravni odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari