Nakon rudara i topioničara u Zajači kod Loznice i radnika Fabrike akumulatora u Somboru koji su organizovali štrajkove zbog neisplaćenih zarada, glas protiv Farmakoma MB, kompanije kojoj je na čelu Miroslav Bogićević, ovih dana su digli i proizvođači mleka iz Mačvanskog okruga.

– Konačno smo shvatili da smo prevareni od strane uprave Mlekare Šabac. Kad to kažem ne mislim samo na proizvođače mleka iz mačvanskog kraja već i na one sa teritorije čitave Srbije. I pored toga što smo organizovali protest ispred mlekare zbog nagomilanog duga prema nama, vlasnik Miroslav Bogićević, nije našao za shodno da se oglasi na bilo koji način i da kaže kada će dug biti izmiren. Koliko je situacija ozbiljna, i koliko je „dara prevršila meru“ najbolje pokazuje podatak da prema našim računicama od 2008. godine Farmakom MB duguje između pet i šest miliona evra. Reč je o 5.500 proizvođača mleka sa teritorije cele Republike – kaže za Danas Goran Vasić, predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

On je posebno zabrinut jer je račun Mlekare u blokadi i više nije siguran da će uopšte uspeti da naplet svoja potraživanja, posebno ukoliko kompanija ode u stečaj. Takođe, zbog blokade je teško utvrditi i tačno stanje duga, kaže Vasić i objašnjava da Udruženje ima samo grubu procenu. „Samo nas oko 100, koji smo nedavno protestovali ispred šabačke mlekare, potražujemo 28 miliona dinara“ ističe Vasić i očekuje da država reaguje i zaštiti poljoprivrednike. Prema njegovim rečima proizvođači mleka su 2. avgusta o svojim problemima obavestili premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, međutim do danas nisu dobili bilo kakav odgovor.

– Plašim se da je reč o političkoj igri na visokom nivou. Sa Bogićevićem smo poslednji put razgovarali u maju i on nam je tada rekao da su mu banke nametnule velike obaveze ali da je dobio garancije da će se susreti sa nadležnima u Vladi Srbije kako bi se problemi vezani za finansijske neprilike Farmakoma MB rešili, te da će dugovi prema nama biti izmireni. Međutim, dugovi su i dalje neizmireni. Mi smo dosad ćutali, između ostalog zato što nam je Bogićević rekao da ne treba da dižemo medijsku buku jer to može da proizvede kontraefekat, odnosno oteža isplatu. Sada više nemamo kuda pa smo pored protesta odlučili i da se obratimo javnosti – priča naš sagovornik.

On ističe da proizvođači mleka od vlasnika Farmakoma MB očekuju da odgovori na više njihovih pitanja.

– Kako je iz dana u dan, punih pet godina, uvećavan dug prema nama a za to vreme je menadžment mlekare punio svoje džepove? Kako je moguće da jedna tako profitabilna, izvozno orijentisana kompanija poput Farmakoma dođe do bankrota? Kako je moguće da i posle finansijske propasti mlekare, menadžment koji je doprineo tome ne bude smenjen? Teško nam je da poverujemo da niko od nadležnih u državi nije znao za probleme u šabačkoj mlekari. Zbog toga državu pitamo ko je i kako omogućio Mlekari Šabac prezaduženost kod banaka bez hipotekarne garancije? Ko danas omogućava istom vlasniku da radi preko treće firme dok su mu svi računi blokirani – naglašava Vasić i dodaje da je proizvođačima mleka jedino ostala nada da će država konačno stati u zaštitu poljoprivrednika.

– Upravo zato smo se kao udruženje i odlučili da se obratimo nadležnima u Vladi i zatražimo prijem naše delegacije kod njih. Mi proizvođači mleka u Mačvanskom okrugu smatramo da je Mlekara Šabac neophodna ovom regionu, ali svakako je ne može oporavljati uprava koja ju je i dovela do bankrota – ističe naš sagovornik.

Blokada teška 1,6 milijardi dinara

Inače, račun Mlekare Šabac je blokiran u aprilu a prema podacima dostupnim na sajtu Narodne banke Srbije ukupan iznos blokade je 1,63 milijarde dinara. Zabranu su stavile čak 23 banke – Jubmes, Credy, AIK , Unicredit, Societe General, Poštanska štedionica, Findomestik , Privredna, Sberbank, Čačanska, Raiffeisen, OTP, Moskovska, Univerzal, Erste, Komercijalna, Srpska, Banka Intesa, Vojvođanska, Alpha, Hypo Alpe-Adria, Credit Agricole i KBC.

Nema izjava za javnost

Juče smo pokušali da kontaktiramo i nadležne u Mlekari Šabac i saslušamo njihovu stranu priče ali na žalost nismo uspeli u tome. Rečeno nam je da izjave za javnost može da daje samo direktor Zoran Matić koji je odsutan. Nakon toga smo pokušali da dođemo i u kontakt sa generalnim direktorom Farmakom MB Miroslavom Bogićevićem ali nam je u njegovom kabinetu rečeno da je „odsutan do četvrtka“. Rečeno nam je da ostavimo kontakt broj kako bi nam se Bogićević naknadno javio, ali do zaključenja ovog izdanja to se nije desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari