Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče izmene Zakona o privatizaciji, kojima se 17 preduzeća od strateškog značaja za državu, kao i privredni subjekti na Kosovu i Metohiji, izuzimaju u odnosu na postojeći rok za privatizaciju najduže za godinu dana. U tim preduzećima je, kako je navela Vlada Srbije, zaposleno oko 25.000 radnika, pa bi njihov odlazak u stečaj i gubitak posla velikog broja građana doveo do potresa u Srbiji na socijalnom i privrednom planu. Izmene Zakona o privatizaciji omogućiće da se odloži stečaj i prinudna naplata u tim firmama za najviše godinu dana, da bi ona mogla da se uspešno privatizuju. Izmenama je uvedena i obaveza da se ponovo uradi procena vrednosti preduzeća u roku od 30 dana posle raspisivanja javnog poziva za privatizaciju.


Inače jučerašnju raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o privatizaciji obeležila je polemika poslanika DS i SNS o odgovornosti za stanje u Srbiji, pošto je demokrata Balša Božović naveo da se predložene izmene donose zbog vanrednih parlamentarnih izbora.

– Nas zanima kako će ove izmene sačuvati 25.000 radnih mesta u 17 strateških preduzeća, kada i sami znate da se odlaže rok za godinu dana samo zbog vanrednih parlamentarnih izbora. Dan nakon njih od tih preduzeća neće ostati ništa, a svih 25.000 radnika će ostati na ulici – rekao je Božović, dodajući da su reformski zakoni aktuelne vlade prouzrokovali da učešće javnog duga u BDP bude preko 70 odsto, da se Srbija zaduži za 10 milijardi u prethodne tri godine, da se smanji industrijska proizvodnja za sedam odsto, a da bez posla ostane 45.000 radnika. Božović smatra i da su predložene izmene uvod u privatizaciju Telekoma Srbije, kako bi se novac od te privatizacije koristio za kampanju.

Naprednjaci su uzvratili pitanjem zašto demokrate nisu vodile računa o nezaposlenima u vreme privatizacija za vreme njihove vlasti. Šef skupštinskih naprednjaka Zoran Babić napomenuo je da je DS deceniju pevala uspavanku i da, dok je bila na vlasti, ništa nije učinila u procesu privatizacije, nego je „samo otimala“, a društvena preduzeća zadužila kreditima, koje su potom oni uzeli za sebe, a te firme vratili državi.

– U restrukturiranje ste uveli 234 kompanije, od njih je prodato 104, a onda je za 89 raskinut ugovor. Prodali ste samo 15 firmi, a od 89 za koje je raskinuta privatizacija 75 ste prodali biznismenu Miletu Jerkoviću. I sad ustajete i kažete da imate ideju – podsetio je Babić, poručujući poslanicima DS da, ako žele da pričaju o postupku privatizacije, moraju da izađu pred građane Srbije i kažu „izvinite“, ali i da to izvinjenje nije dovoljno, jer moraju da „vrate svaki dinar kredita koji su uzeli“ u vreme vlasti te partije.

Babić je Božovića optužio i za loš rad i veliko zaduživanje gradske vlasti u Beogradu, a Božović je uzvraćajući na optužne o „lopovluku“ u Beogradu, poručio da su „lopovi DS danas u redovima SNS“, i da bi se „začudili koliko ih je danas tamo“.

Komentarišući tvrdnje naprednjaka da je DS kriv za uništavanje ogromnog broja preduzeća po Srbiji, šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović podsetio je i da je za privatizaciju bio najodgovorniji Mlađan Dinkić, koji je sada na čelu Vladinog komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a da je na čelu tenderske komisije bio Siniša Mali, sadašnji gradonačelnik Beograda. „Što nama prebacujete vaše prijatelje? Izgleda da su oni Vladi Srbije dobri“, upitao je Stefanović naprednjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari