U Srbiji je do sada podneto i rešeno svega 30 zahteva za sporazumno izmirenje dugova, što je veoma mali broj u odnosu na mogućnosti te procedure, izjavio je juče ministar privrede željko Sertić otvarajući u Privrednoj komori Srbije skup pod nazivom „Sporazumno finansijsko restrukturiranje privrednih društava“.

On je istakao da Ministarstvo privrede daje punu podršku tom projektu, formirana je i radna grupa za analizu rezultata i biće predložena i izmena zakona kako bi model sporazumnog finansijskog restrukturiranja imao širu primenu.

Vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić istakao je da je stanje srpske privrede teško i da ga karakteriše nelikvidnost, zaduženost i veliki broj problematičnih kredita.

– Sporazumno finansijsko restrukturiranje veoma je pouzdan način za rešavanje problema između dužnika i poverioca, međutim, broj predmeta koji se obrađuje tim postupkom jako je mali i potrebno je da se podigne svest o njegovom značaju – naglasio je Miletić.

Direktorka PKS Nermina Ljubović podsetila je da je pravni okvir za tu proceduru zaokružen krajem marta 2012. godine.

– Od ukupnog broja podnetih zahteva, 19 ih je iz firmi koje imaju proizvodnju, iz oblasti trgovine podneto je šest, iz saobraćaja i građevinarstva po dva zahteva, a samo jedan iz oblasti inovacione i tehničke delatnosti. Najviše zahteva su podela preduzeća iz Šumadije i zapadne Srbije, 11, dok je sedam zahteva podneto iz Beograda, a po šest iz Vojvodine i južne i istočne Srbije – rekla je ona i dodala da je od 30 ukupno podnetih zahteva, samo jedan podneo poverilac i to je predmet koji je okončan neuspešno.

Ukupna vrednost dosad restrukturiranih obaveza je oko 30 miliona evra. Sporazumno finansijsko restrukturiranje jedini je postupak u kome su svi poverioci ravnopravni i koji im pruža mogućnost za 100 odsto naplate svog potraživanja, a dodatne prednosti su što je kratak, jeftin i što omogućava očuvanje poslovnih odnosa.

Direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Mateo Patrone istakao je da je to jedan od načina da se reše problem nenaplativih kredita koji su u Srbiji jako visoki, oko 30 odsto u privredi, a oko 10 odsto kod stanovništva. Prema njegovim rečima, to je zabrinjavajuće i usporava privredni rast zemlje. Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Dehang Kim rekao je da je procenat ukupno nenaplativih kredita u Srbiji do 2008. godine bio oko 10 odsto ali da sad iznosi više od 20 odsto i da su iza Srbije jedino Grčka i Kipar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari