“Predlog izmena i dopuna Zakona o bankama je veliki iskorak koji će doprineti da se zaštite poverioci i deponenti banaka koje imaju probleme u poslovanju i to uz najmanje moguće troškove budžeta.

Osnovna namera ovih izmena je da se pravni okvir za restrukturiranje banaka unapredi da može da se preventivno deluje, kao i da se primenom više mera postigne stabilnost sistema, uz zaštitu deponenata i minimiziranje troškova za poreske obveznike”, rekla je juče u Skupštini Srbije Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, obrazlažući predložene izmene zakona o bankama i NBS. Ona je dodala da su predložene izmene u skladu sa evropskim direktivama i regulativama.

Tabakovićeva je navela da novine koje zakon donosi možemo da svrstamo u tri oblasti – preventivno delovanje, rana intervencija i restrukturiranje banke.

„Dok je u prve dve oblasti akcenat na pravovremenom odgovoru same banke na pogoršanje njenog poslovanja, u fazi restrukturiranja odgovornost prelazi na NBS“, istakla je Tabakovićeva i dodala da se u preventivnoj fazi od banke očekuje da ažurira plan oporavka i predlaže mere, a na NBS je da oceni da li je taj plan realan.

Ako plan nije realan, NBS može da naloži banci da ga izmeni ili da sprovede potrebne promene u poslovanju. U restrukturiranje će se, kako navodi guvernerka, ići ako se zaključi da bi se tako ostvario jedan ili više ciljeva od javnog interesa, koji se ne bi mogao ostvariti stečajem ili likvidacijom, a NBS je u tom slučaju dužna da uradi test najmanjih troškova.

„Gubitke prvo moraju da snose akcionari, pa poverioci, s tim da ne mogu da pretrpe veće gubitke koje bi trpeli da se primenjuje stečaj. Deponenti su posebno i potpuno zaštićeni do osiguranog iznosa“, rekla je Tabakovićeva, dodajući da će NBS imati mogućnost da primeni instrumente koji se odnose na prenos akcija, odnosno imovine i obaveza.

Ona je pomenula i instrument prenosa banci za posebne namene, što omogućava da se, ako na tržištu nema uslova, sprovede prodaja akcija, imovine ili obaveze banke u restrukturiranju. U tom smislu, prema njenim rečima, moguće je da se imovina ili obaveze prenesu na banku za posebne namene, čiji osnivač može biti Republika Srbija.

Poslanici su juče u paketu raspravljali i o izmenama Zakona o ministarstvima, o osiguranju depozita, stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, Agenciji za osiguranje depozita i izmenama Zakona o javnim nabavkama. Upravo odluka da se objedinjeno raspravlja o svim ovim zakonima naišla je na neodobravanje opozicije, kao i činjenica da su i ovi zakoni u parlament došli po hitnom postupku.

Vujović napustio skupštinsku salu posle ukora Maje Gojković

“Molim ministra Dušana Vujovića da uzme pauzu za sebe, jer nema prava da se direktno obraća poslaniku. Nema prava ministar da viče na poslanika u toku njegove diskusije i da kaže da neće da sluša ono što on priča. To piše u poslovniku i molim vas nemojte mi dobacivati“, rekla je juče Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, nakon čega je ministar finansija izašao iz sale.

Gojkovićeva je Vujovića više puta upozorila da ne može sa mesta da dobacuje drugim poslanicima, već da mora da se javi za reč kao i svi ostali. Ministar finansija je ušao u raspravu sa zamenikom šefa poslaničke grupe SDS Jankom Veselinovićem, koji je kritikovao predložena zakonska rešenja, posebno Predlog zakona o osiguranju depozita.

Vujović je po povratku u salu rekao da je reagovao na neistinu koju je izrekao Veselinović da je Ministarstvo finansija oduzelo ingerencije Agenciji za osiguranje depozita, jer to nije tačno. On je naveo da se pravo upravljanja prenosi samo tamo gde je akcionar Republika Srbija.

„Ako Ministarstvo finansija nema pravo da upravlja svojim akcijama, ja ne znam“, rekao je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari