Ukoliko se desi da u narednih nekoliko dana ne bude zainteresovanih za kupovinu jedne od najpoznatijih fabrika za preradu i promet voća i povrća na ovim prostorima, Budimka iz Požege bi mogla da ode u istoriju. Uprkos prvoj, vrlo lošoj privatizaciji, u poslednje vreme poslovodstvo, kao i svi zaposleni u Budimki, potrudili su se da kompaniju održe ne bi li se što bolje pripremili za drugi krug privatizacije koji će, kako se nadaju, biti uspešniji od prvog. Trenutno je u toku poslednji krug javnog poziva za privatizaciju fabrike koja postoji još od 1947.


– Do 14. oktobra zainteresovani investitori će moći da otkupe dokumentaciju radi učešća u privatizaciji i nakon toga u roku od pet dana odlučuju da li će ili neće da uplate depozit – kaže za Danas zastupnik kapitala u ovoj fabrici Rade Tanasković.

Budimka trenutno zapošljava 75 radnika, ali i sarađuje sa 2.000 dobavljača, tako bi uspešna privatizacija pomogla ne samo direktno zaposlenima i njihovim porodicama, već i celom požeškom kraju. Budimka proizvodi koncentrate od voća, voćne sokova, džemove, marmelade, proizvode od povrća, zamrznuto voće i povrće, sa voćnjakom jabuka od 10 hektara i hektarom maline pod plastenicima, plasirajući svoje proizvode na domaće i strano tržište.

– Kao i svako preduzeće u restrukturiranju i Budimka je ranjena i problem mora što pre da se reši. Održavamo se trenutno iznad površine, ali je proizvodnja vrlo skromna jer nemamo dovoljno obrtnih sredstava – napominje Tanasković.

U prethodnom krugu javnog poziva za privatizaciju Budimke, koji je objavljen 26. maja ove godine nije bilo zainteresovanih kupaca. Tada nije bila dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za većinsko vlasništvo. Tanasković veruje da se to ovog puta neće desiti jer bi sada trebalo da bude rešena glavna prepreka za privatizaciju – a to su neraščišćeni odnosi s bivšim kupcem Pankomercom iz Novog Sada. Pankomerc je 2008. privatizovao Budimku, ali je ta privatizacija raskinuta dve godine kasnije. U Ministarstvu privrede za Danas tvrde da su uložili mnogo napora da reše dužničko poverilačke odnose koji su opterećivali ovo preduzeće.

– Budimka je nažalost bila žrtva loše sprovedene privatizacije koja je za sobom ostavila mnogo problema koji su opterećivali rad ovog preduzeća I njegovu ponovnu prodaju. Ministarstvo privrede je uložilo veliki napore da reši imovinske i dužničko poverilačke odnose i administrativno pripremi Budimku za prodaju. Pripremljen je zaključak kojim se rešavaju odnosi sa bivšim vlasnicima I on će se uskoro naći na Vladi – kaže za Danas državni sekretar Dragan Stevanović.

On podseća da je javni poziv za učešće u postupku prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Budimke objavljen 18. septembra, a rok za podnošenje prijava je 19. oktobar.

Budimka će na prodaju ponuditi paket od 56,19 odsto kapitala preduzeća u vlasništvu Agencije za privatizaciju i Akcionarskog fonda, koji prema izveštaju ovlašćenog procenitelja iznosi 1,2 miliona evra. Početna cena paketa je 411.830 evra, a prodajna dokumentacija će moći da se otkupi za 150.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari