Ekonomska kriza u kojoj se niz godina nalazimo i dalje ima veliki uticaj i na ukupne uslove poslovanja i na oblast igara na sreću. Ipak, u drugoj polovini ove godine došlo je do pozitivnih pomaka, zahvaljujući pre svega odlučnoj nameri Vlade Srbije da se uhvati ukoštac sa sivom ekonomijom.

Akcije Poreske uprave i MUP na sprečavanju nelegalnog tržišta igara na sreću već daju rezultate, a među najznačajnijima je veći priliv u državni budžet, ali i smanjenje nelojalne konkurencije legalnim priređivačima. Veliki je i značaj odluke Vlade da izabere Vojnotehnički institut za referentnu nacionalnu laboratoriju za igre na sreću – ističe Rade Karan, direktor Udruženja priređivača igara na sreću.

Prema njegovim rečima poslovi koje će Vojnotehnički institut obavljati u regulaciji tržišta igara na sreću u Srbiji su garancija da će se kontrola i nadzor na tržištu sprovoditi na način koji garantuje znatno povećanje sigurnosti privrednog ambijenta industrije igara na sreću.

– Posebno ističemo činjenicu da se takvim izborom kontrolora Vlada zapravo opredelila za zaštitu i razvoj domaćih resursa, uz istovremeno eliminisanje protivzakonitih spoljnih uticaja i sprečavanje lobiranja. Dat je jasan signal da na tržištu igara na sreću niko neće imati povlašćen položaj niti monopol. Dodatno, te mere povećavaju sigurnost poslovanja legalnih priređivača i obezbeđuju jednake uslove privređivanja za sve – kaže Karan.

U ovom trenutku, kompanije članice UPIS-a imaju oko 3.000 zaposlenih. U skladu sa generalnim opredeljenjem za potpunu legalnost poslovanja, svi zaposleni su uredno prijavljeni, a isplate plata kao i poreza i doprinosa su redovne i blagovremene. I pored svih teškoća, u ovoj godini, članice UPIS-a povećale su broj zaposlenih za 3,5 odsto. To se pre svega odnosi na visokoobrazovani i stručni kadar u IT sektoru. Zaključno sa 30. novembrom u ovoj godini na ime poreza i doprinosa na plate, poreza, taksa i naknada za priređivanje igara na sreću, PDV i lokalnih komunalnih taksa, u državni budžet i budžete lokalnih samouprava uplaćeno je 15 miliona evra. Istovremeno, na ime nabavki roba i usluga dobavljačima je isplaćeno 25 miliona evra. Tom iznosu treba dodati i plaćeni PDV od oko pet miliona evra. Samo 150 najvećih UPIS-ovih dobavljača u ovom momentu zapošljavaju oko 42.000 radnika, što predstavlja 2,5 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.

U UPIS-u naglašavaju da postojeći uslovi poslovanja dovode do restrikcija u mnogim sferama pa tako i u ovoj tako da su donacije u okviru socijalne i humanitarne podrške i pomoći sportu i kulturi ostale na prošlogodišnjem nivou od oko 300.000 evra.

Moguće je prekinuti

– UPIS je u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drajzerove otpočelo sa realizacijom projekta „Moguće je prekinuti“. Suština projekta ogleda se u činjenici da se njegovom realizacijom patološka zavisnost sprečava u nastajanju. Realizacija projekta podrazumeva edukaciju svih zaposlenih koji dolaze u kontakt sa igračima, u prepoznavanju prvih simptoma zavisnosti od igara na sreću. Za četiri godine koliko se provodi taj projekat edukaciju je završilo oko 3.300 zaposlenih iz svih naših kompanija – naglašava Zoran Puhač, koordinator UPIS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari