Deficit republičkog budžeta u januaru iznosio je sedam milijardi dinara, što je duplo manje od planiranog za ovaj mesec, i za 3,4 milijardi dinara manji u odnosu na januar prošle godine, saopštilo je juče Ministarstvo finansija i privrede.


– Podsećamo da je Zakonom o budžetu ukupan deficit za ovu godinu planiran u iznosu od 121,9 milijardi dinara, što predstavlja 3,3 odsto bruto društvenog proizvoda, a to je dvostruko manje od deficita ostvarenog u prethodnoj godini. Prihodi u januaru su ostvareni u iznosu od 66,4 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 73,4 milijarde dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 36,4 milijarde dinara, a sledi priliv po osnovu uplaćenih akciza u iznosu od 16,4 milijarde dinara. Ostali oblici poreskih prihoda, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za januar – navodi se u saopštenju Ministarstva. Rashodi budžeta u januaru ove godine izvršeni su prema uobičajenoj dinamici. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RZZO, Nacionalna služba za zapošljavanje) čiji se najveći deo odnosi na penzije, kažu u Ministarstvu finansija. Oni dodaju da je početak ove godine doneo i određene novine, odnosno unapređenja u sistemu javnih finansija.

– Kraj januara je bio zakonski rok za poreske dužnike za mogući ulazak u sistem uslovne poreske amnestije. Efekti ove mere su značajni i u najvećoj meri se vide u konsolidovanom računu budžeta države. Oni se uglavnom odnose na prihode fondova obaveznog socijalnog osiguranja i prihode lokalnih samouprava, kao što su doprinosi za socijalno osiguranje i porez na imovinu. U sistemu PDV-a, mala i srednja preduzeća su počela da koriste zakonsku novinu da PDV mogu da plate tek kada robu naplate. Osim toga, radi poboljšanja likvidnosti u privredi skraćeni su rokovi povraćaja PDV-a na samo 10 dana za pretežne izvoznike, a na 30 dana za sve ostale obveznike. Počela je primena i novih odredbi Zakona o akcizama, kojima je uveden povraćaj (refakcija) akciza za korišćenje naftnih derivata u industrijske i transportne svrhe, kao i za potrebe grejanja – podsećaju u tom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari