Direktni kupci iz Evropske unije otkupiće celokupan ovogodišnji rod maline po prosečnoj proizvođačkoj ceni od 1,6 evra za kilogram, saopštila je juče Unija malinara Srbije posle potpisivanja ugovora sa kompanijom CWS Best Food iz Austrije.


– Zahvaljujući odlasku u Brisel na razgovor sa direktorom za agrar i sela Evropske komisije, dobili smo dragocen savet da se problem malinara može rešiti samo ako se udružimo i zajedno nastupimo na tržištu EU. Posle pola veka proizvodnje maline u Srbiji ovo je prvi korak koji naše udruženje čini u cilju stvaranja prepoznatljive robne marke. Ovo je istorijski ugovor za nas, jer prvi put proizvođači i pre otpočinjanja radova znaju otkupnu cenu malina, a pri tom, reč je o dvostruko većem iznosu koji smo postigli za ovu godinu, jer su nam dosadašnji kupci u prošloj sezoni plaćali od 55 do 60 evrocenti – rekao je predsednik Unije malinara Srbije Dragiša Terzić i dodao da će se cena i količina otkupa usklađivati svake godine.

Predsednik kompanije CWS Best Food, Majkl Vali izjavio je da se nada dugoročnoj saradnji sa Unijom malinara Srbije.

– Namera nam je da saradnju proširimo i na drugo voće i povrće iz Srbije poput jabuka, šljiva, krompira itd. jer Evropa zna da su proizvodi iz Srbije odličnog kvaliteta. Maline iz Srbije biće plasirane ove godine na tržište EU i Ukrajine – izjavio je Vali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari