Sindikat u kragujevačkom Centru za strna žita potvrdio je da će zaposleni u toj naučnoistraživačkoj ustanovi, koji su u generalnom štrajku već mesecima, u ponedeljak, 3. avgusta, započeti novi protest, ovoga puta ispred i u zgradi gradske uprave, gde će pokušati da ugroze ili prekinu rad lokalne administracije.

Situacija u Centru je dramatična. Kombajni, traktori, sejalice, drljače, računarska oprema i ostala imovina ustanove nedavno je otišla “na doboš”, odnosno rasprodata je za bagatelu da bi se isplatile zaostale plate našim kolegama, naučnim radnicima koji su tužili Centar. Ostalim radnicima se duguje po više od 20 zarada, a poslednja isplaćena primanja su akontacije za septembar 2013. Uz to, zdravstvene knjižice nam nisu overene od marta ove godine – kaže za naš list predsednica Sindikata u Centru Ljiljana Mijailović.

Ističe, pritom, da zaposleni u toj ustanovi novim javnim protestom žele da još jednom upozore nadležne u gradu i državi da Centru za strna žita u Kragujevcu, najstarijoj agrarnoj naučnoj ustanovi u Srbiji i na Balkanu (osnovan daleke 1898), čiji su stručnjaci selektovali i patentirali više desetina novih sorti žitarica, definitivno preti skorašnje gašenje ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme.

– Prinuđeni smo da u ponedeljak uđemo u Skupštinu grada, koja  nije vlasnik naše ustanove i ne snosi odgovornost za situaciju u kojoj smo. Vlasnik Centra je država, koja, međutim, više ne obraća pažnju na situaciju u Centru. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijoj smo nadležnosti, već duže, na primer, i ne odgovaraju na zahteve i apele koje im upućujemo. Gradsku upravu, bez obzira što nismo u njenoj ingerenciji, ipak doživljavamo kao državu u malom, te ćemo zato od ponedeljka iz njene zgrade  prosleđivati zahteve nadležnima u državi – pojašnjava Mijailovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari