Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković razgovarali su juče sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom o prevazilaženju nesuglasica koje su se u javnosti pojavile povodom izvoza jabuka na rusko tržište. Ambasador Čepurin tom prilikom je naglasio da izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju ni na koji način nije ugrožen, niti je postojala bilo kakva mogućnost za uvođenje zabrane uvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište – saopštila su juče u odvojenim izjavama ministarstva trgovine i poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da su se srpski ministri i ruski ambasador „saglasili da je reč isključivo o tehničkim pojedinostima, o kojim će već naredne nedelje u Beogradu razgovarati nadležne inspekcijske službe dveju država“. Uz to, ambasador je na tom sastanku „upoznat i sa uspostavljenim sistemom kontrole izvoza voća i povrća iz Srbije u Rusiju koji su nadležne službe dve zemlje aktivirale 2. marta ove godine i koji podrazumeva slanje skeniranih fitosertifikata i pre nego što pošiljka proizvoda bude upućena na rusko tržište“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „cilj takve procedure da nadležne službe Ruske Federacije budu unapred upoznate sa tačnom sadržinom pošiljki koje bi trebalo da stignu na rusko tržište“.

U Ministarstvu poljoprivrede Danasu je naglašeno da nikakav zvaničan zahtev za ispitivanje izvoznih kontingenata iz Rusije nije stigao.  Zabunu ipak unosi izjava portparolke ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor – Roseljhoznadzora, Julije Trofimove, koja je za nacionalnu novinsku agenciju Iter Tas, dan ranije, objasnila da su zbog naglog uvećanja izvoza od „srpskih kolega zatražili informaciju i ukoliko bude potvrđeno da nemaju dovoljan obim proizvodnje, biće razmotrene kaznene mere“. Ona je naglasila i da ako Srbija ne uspe da objasni nagli rast izvoza jabuka u Rusiju tokom februara i marta ove godine, moguće je da će se suočiti sa zabranom isporuka tom tržištu, koja će biti prošireno na čitav asortiman voća i povrća.

Trofimova je podsetila i da je od avgusta prošle do kraja februara ove godine srpski izvoz dostigao fizički rast od 48 odsto, ili 118.000 tona, dok je, izraženo u novcu, prihod veći za čak 82 odsto i dostigao je 98 miliona dolara.

Nesrazmerno povećanje isporučenih količina, potvrdila je Trofimova, zapaženo je još u januaru, zbog čega su utvrđene procedure koje srpska strana mora da primeni kako bi se prilikom uvoza biljnih proizvoda zaštitilo rusko tržište. „Do današnjeg dana, osim na papiru, dogovor nije proizveo nikakvo dejstvo, pa činjenica o uvećanom izvozu govori o tome da postoji mogućnost reeksporta“, objasnila je Trofimova, podsećajući da se ruski embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja Evropske unije ne odnosi na Srbiju. Time je sugerisala pretpostavku da su, moguće je, tržišni viškovi iz EU preko Srbije, reeksportom,  našli put do ruskog tržišta.

Sumnje koje su izneli ruski zvaničnici najviše su zabrinule proizvođače i izvoznike, koji ne isključuju mogućnost da je neko, mimo svih procedura, uspeo da evropsku robu proda pod srpskom etiketom.

–  Mi smo zatečeni ovim informacijama i verujemo da će Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno da istraži uzroke sumnje ruskih partnera, kako ne bi bio ugrožen dalji izvoz voća u Rusiju, na kome mi u velikoj meri baziramo buduću poslovnu politiku – rekla je za Danas Evica Mihaljević, direktorka Poslovnog udruženja Hladnjače Srbije.

I više udruženja proizvođača juče je izjavilo da voćari sa zebnjom očekuju rasplet najnovijih sumnji u reeksport evropskog voća preko Srbije u Rusiju. Za njih bi najlošija varijanta bila uvođenje embarga ali i carine na robu iz Srbije. Ipak, oni ukazuju i na moguće razloge koji su otvorili ovaj problem. Podsećaju da je Srbija poslednjih meseci uvezla veće količine jabuka iz Poljske, gde je to voće, zbog većih subvencija koje država daje, upola jeftinije od srpskog i cena se kreće oko 30 evrocenti. To voće, međutim, plasirano je u naše trgovine, dok su količine proizvedene u domaćim voćnjacima pakovane za izvoz. Stručnjaci podsećaju i da je prošla godina bila dobra za rod tog voća, da poplave nisu uticale a da je povećana količina vlage dala više jabuka prve klase nego ranijih sezona. To bi mogao da bude razlog i za veće količine ponuđene kroz izvoz.

 

Detaljna provera

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković nije isključila mogućnost da je neko, uprkos svim merama predostrožnosti, iskoristio i falsifikovao fitosanitarni sertifikat i pod tim falsifikatom izvezao robu u Rusiju. Istakla je da će navodi izneti u medijima biti ispitani i da će, ukoliko se utvrde nepravilnosti, svi odgovorni snositi adekvatne posledice i sankcije. I ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je da će sumnje zbog povećanog izvoza biti detaljni ispitane kako se ne bi ugrozio trgovinski sporazum sa Rusijom kao ni srpski izvoz na to tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari