Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za danas novu vanrednu sednicu, a na dnevnom redu će se naći izmene Zakona o ministarstvima, o osiguranju depozita, stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, kao i predlog Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o javnim nabavkama, o Narodnoj banci Srbije i Zakona o bankama. Ovim zakonima daju se šira ovlašćenja u kontroli poslovnih banaka i uvode mehanizmi, ranije intervencije u slučaju da postoji problem u poslovanju i poremećaja u stabilnosti finansijskog sistema.

„Set predloženih izmena i dopuna zakona je sa aspekta Vlade bitan iskorak u stabilizaciji i unapređenju performansi finansijskog sistema zemlje. Osnovni cilj je zaštita interesa, prvenstveno deponenata, odnosno građana i privrede Srbije“, objasnio je juče na sednici skupštinskog Odbora za finansije pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić i dodao da se sa predloženim Zakonom o bankama usklađuju svi ostali predloženi zakoni.

Direktor Direkcije NBS za zakonodavne i pravne poslove Bojan Terzić objasnio je juče da izmene zakona koje je predložila NBS imaju za cilj da se lakše restrukturiraju banke koje imaju problema u poslovanju i da se to radi na „živoj banci“, što do sada nije bilo moguće.

„Predlog zakona ima za cilj da zaštiti budžetska sredstva i deponente do određenog iznosa. Tri glavne tačke predloženog dokumenta su preventivno delovanje, rana intervencija i restrukturiranje banke“, precizirao je Terzić i dodao da je predviđeno da restrukturiranje banaka vodi NBS, koja će dobiti telo koje će se time baviti i koje će biti odvojeno od tela za superviziju banaka.

Terzić napominje i da je cilj da se banke pripreme za probleme sa kojima se mogu suočiti, a NBS daje saglasnost. NBS , prema njegovim rečima, može i da predloži bankama jednu ili više mera, ili da pregovara sa poveriocima ako se mere pokažu kao nedovoljne, ali je cilj je da se ostvari kontinuitet, stabilnost i zaštita deponenata i investitora. Predviđeno je i da akcionari i poverioci prvo snose gubitke, a da su deponenti potpuno zaštićeni do garantovanog iznosa.

Zbog usklađivanja sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU, menja se i Zakon o javnim nabavkama kojim se prednost domaćim ponuđačima smanjuje.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Ivan Jovanović je kao primedbu izneo to što se predloženi zakoni ponovo usvajaju po hitnom postupku, ističući da poslanici nisu imali vremena da ih analiziraju, što nije u evropskom duhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari