U javnosti je gotovo potpuno neprimećeno prošao podatak da je još pre nešto više od mesec i po dana Srpska fabrika stakla promenila vlasnika. Do toga je naime došlo 16. oktobra kada je preduzeće CPR impeks doo iz Beograda potpisalo ugovor sa bugarskom firmom Glass Industry o preuzimanju većinskog paketa akcija SFS-a uz obavezu deblokiranja računa, razrešenja problema pokrenutog stečaja i omogućavanja redovne proizvodnje i funkcionisanja fabrike.

– Na taj poslovni rizik smo pristali isključivo kako bismo pomogli srpskoj privredi i Vladi Srbije, dok je eventualni poslovni profit neizvestan i u dalekoj perspektivi. Za mesec dana naše firme CPR impeks i Tehnoremont uspele su da spreče stečaj fabrike, da se posle više od godinu dana deblokira žiro račun firme i izvrše sve obaveze prema državi, bankama, dobavljačima i advokatima, da se plati niz zaostalih dugovanja i tekućih potreba za uvozne i domaće repromaterijale i izmire lični dohoci, doprinosi i porezi i to u iznosu od preko 600 miliona dinara – navodi se u saopštenju koje je juče dostavljeno redakciji Danasa a potpisao ga je Petar Crnogorac, direktor CPR impeks.

Srpska fabrika stakla je od izuzetne važnosti za srpske proizvođače pića, vode, sokova, voća i povrća a i za platni bilans Srbije, jer uvoz staklenih proizvoda iz Hrvatske, Bugarske i Grčke dostiže više desetina miliona evra. Najveći problem te fabrike sa osamsto pedeset radnika su skupi repromaterijali i visoke cene gasa i struje, ali se novi vlasnik nada da će uz razumevanje Vlade i te parametre dovesti u nivo normale.

Na tom izuzetno teškom putu nailazili smo na mnogobrojne opstrukcije i poluistine plasirane preko medija i trećih lica koja pripadaju različitim interesnimgrupama, a nadamo se da ih više neće biti. Mi ćemo nastaviti da i dalje u skladu sa mogućnostima ulažemo u proizvodnju i razvoj Srpske fabrike stakla, smeštene na idealnom mestu u srcu Srbije, koja je okružena proizvođačima hrane i pića i pokušati da proizvodnju prilagodimo izvoznim projektima, pre svega za rusko i zapadnoevropsko tržište – zaključuje se u saopštenju.

Inače, CPR impeks je osnovan 2005. godine, a bavio se i trgovinom oružjem, a otac vlasnika Petra Crnogorca, Svetozar, radio je u marketingu „Zastava oružje“ i u „Zastava impeksu“, preduzeću za plasman proizvoda kompanije „Zastava“ u inostranstvo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari