Pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom biće uspešno završeni, najavio je premijer Srbije Mirko Cvetković i naglasio da će kurs dinara ostati fluktuirajući. Prema njegovim rečima rezultat razgovora sa misijom MMF koji su završeni juče, biće pozitivan, ali premijer nije izneo detalje tog dogovora.

„Očekivanja za ovu godinu su da će rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto. Mi smo očekivali dva odsto i ovo je pesimističnija prognoza“, rekao je premijer Srbije. Cvetković je naglasio da je sa MMF ranije dogovoreno, a to je sada i potvrđeno da se ne ide na odbranu kursa po svaku cenu već na ublažavanje velikih dnevnih oscilacija.

„Istina da je došlo do rasta kursa evra, on je sad 103 dinara. Smatram da je do slabljenja dinara došlo jer je se u toku pregovora sa MMF pojavila netačna informacija da pregovori idu u lošem pravcu. To nije tačno, sve je dobro, tako da ne očekujem da dinar dalje slabi. Mislim da će biti stabilan i manje više na nivou godine u skladu sa kretanjem inflacije“, rekao je Cvektović nakon razgovora sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom u Ljubljani.

Slovenija kao uzor

Premijeri Mirko Cvetković i Borut Pahor ocenili su u Ljubljani da su odnosi dve zemlje veoma dobri i prijateljski, i na političkom i na ekonomskom planu. „Na Sloveniju gledamo kao na uzor, a naročito kada je reč o uključivanju u EU“, rekao je Cvetković. Premijer Srbije boravio je juče u svojoj prvoj poseti Sloveniji, u toku koje je razgovarao i s predsednikom države Danilom Tirkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari