Minulog petka, pred kraj radnog vremena, rukovodstvo Jedinstvene sindikalne organizacije Naftne industrije Srbije dobilo je dopis generalnog direktora kompanije Kirila Kravčenka, kojim ih obaveštava da je poslovodstvo raskinulo Poseban kolektivni ugovor, saznaje Danas. Reč je o raskidu ugovora pre roka jer je trebalo da važi do poslednjeg dana sledeće godine.

U dopisu stoji da „promene u kompaniji, a naročito u oblasti upravljanja ljudskim resursima, novi akcenti rada za zaposlene, način plaćanja rada, razvoja i socijalne podrške treba da nađu odgovarajuću primenu u Kolektivnom ugovoru. U skladu sa članom 95. Kolektivnog ugovora , koristim svoje pravo i formalno Vas obaveštavam o odbijanju izvršenja važećeg Kolektivnog ugovora“.

Predstavnici sindikata pozvani su na pregovore radi potpisivanja novog ugovora, a kao krajnji rok za taj posao naveden je 15. april, do kada će na snazi biti stari Kolektivni ugovor. Ukoliko ne bude potpisan novi Kolektivni ugovor poslodavac donosi pravilnik o radu čije odredbe ne smeju davati manja prava od postojećeg Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora.

Kako Danas saznaje, sednica Predsedništva JSO zakazano je za četvrtak, a sastanak Odbora, gde će zauzeti stav o novonastaloj situaciji za petak. Istovremeno predstavnici JSO zatražili su prijem kod ministra energetike Petra Škundrića. Kako navode, oni smatraju da po članu 5. Kupoprodajnog ugovora imaju pravo da zatraže od Vlade Srbije i da raskine kupoprodajni ugovor jer je, po njihovom mišljenju, „Poseban kolektivni ugovor pripadajući deo Socijalnog programa koji je sastavni deo kupoprodajnog ugovora između NIS i Gaspromnjefta i ne sme se menjati bez pristanka svih potpisnika kupoprodajnog ugovora“. Sindikalci ističu i da su od poslovodstva NIS-a dobili projekciju po kojoj bi se na osnovu smanjenja nekih davanja i njihovog svođenja u zakonske okvire godišnje moglo uštedeti oko tri milijarde dinara.

Informacija da je poslovodstvo Naftne industrije Srbije raskinulo Kolektivni ugovor nije tačna, rečeno je Danasu u toj kompaniji.

– Menadžment NIS-a je pokrenuo inicijativu za zajedničko razmatranje perspektiva unapređenja važećeg Kolektivnog ugovora NIS a.d. Novi Sad. Ovaj predlog je nastao usled potrebe za povećanjem efikasnosti upravljanja i brzina donošenja odluka u situaciji kada se kompanija suočava sa predstojećom liberalizacijom tržišta derivata u Srbiji i kada je zadatak menadžmenta NIS-a da očuva konkurentnost naših proizvoda na tržištu. Takođe, inicijativa poslovodstva NIS-a obuhvata i predlog da se formira zajednička komisija, u okviru koje će predstavnici menadžmenta i sindikata zajedno razmatrati perspektive razvoja NIS-a i unapređenja važećeg Kolektivnog ugovora u duhu socijalnog partnerstva i opšte brige o dobru kompanije – rečeno nam je juče u NIS-u.

Goran Takić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a tvrdi za Danas da dopis generalnog direktora Kirila Kravčenka reprezentativnim sindikatima faktički predstavlja ukidanje Kolektivnog ugovora. On nije želeo da prejudicira na koji način će sindikalci reagovati na potez poslovodstva, ali je istakao da će se sindikalna organizacija o novonastalom slučaju zvanično izjasniti u četvrtak.

– Dopis direktora Kravčenka smo dobili kasno popodne u petak i prvo sam hteo da se kolege upoznaju sa njegovom sadržinom pre nego što zvanično odlučimo kako ćemo reagovati. O dokumentu će se u međuvremenu izjasniti i organi drugih reprezentativnih sindikata. Očekuju nas razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva, a spremni smo i za razgovore sa poslovodstvom na ovu temu – ističe Takić. On ističe da je ono što nudi poslovodstvo potpuno neprihvatljivo za sindikalce jer bi na taj način izgubili niz prava koja shodno odredbama aktulenog Kolektivnog ugovora imaju.

Inače, pravni okvir za raskid ugovora stiče se ukoliko dođe do otpuštanja po osnovu tehnološkog viška do 2013. godine, ukoliko plate ne prate inflaciju i ako otpremnina za dobrovoljni odlazak ne iznosi 750 evra po godini staža plus četiri prosečne plate. Gaspromnjeft je NIS preuzeo februara pretprošle godine i tada je NIS imao oko 16. 000 radnika. Danas NIS upošljava 10.000 radnika, a još 2.300 radi lizing poslove za njih. Prosečna neto zarada u NIS je oko 60.000 dinara.

 

Ugroženi i penzioneri?

Prama važećem Kolektivnom ugovoru, svi zaposleni u NIS, članovi njihove uže porodice i penzioneri imaju prava na besplatno lečenje i neophodne lekove. Sindikalci strahuju da bi možda novim Kolektivnim ugovorom ovog prava bili lišeni penzioneri, kojih ima oko 30.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari