Srbi u svetu ne predstavljaju nikakav faktor, ni kao zemlja, niti kao dijaspora. Do sada nisam sreo nijednog Srbina u političkim strukturama gde sam bio. Moramo da se organizujemo, a ne samo da pričamo, ljubimo se, grlimo, nazdravljamo i zaklinjemo u ljubav i vernost, a iza toga nema ničeg drugog – poručio je premijer Srbije Ivica Dačić na poslovnoj konferenciji „Srbija i dijaspora 2013“, održanoj juče u beogradskom Sava centru.

On je dodao da Srbija mora da stvori uslove da dijaspora u zemlju više ulaže, a ne da samo šalje novac u vidu doznaka kao što je to sada slučaj.

– Po investicijama iz dijaspore Srbija se nalazi na začelju u svetu.

Više od 90 odsto novca koji iz dijaspore ulazi u zemlju otpada na doznake a svega 10 odsto na investicije. U vidu doznaka dijaspora godišnje u Srbiju pošalje oko 5,5 milijardi dolara, što čini 10 do 15 odsto bruto domaćeg proizvoda – istakao je Dačić.

On je dodao da dijaspora može da brani srpske nacionalne interese samo učešćem u vlasti u zemljama u kojima živi, a da bi nivo investicija u Srbiju morao da se poveća. Premijer je istakao da je javno-privatno partnerstvo najbolji oblik ekonomske saradnje i da će Vlada Srbije učiniti sve da je olakša, pre svega skraćivanjem administrativnih procedura za dobijanje građevinskih i drugih dozvola.

To je potvrdila i direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković, ističući da je 90 odsto investicija koje dolaze iz dijaspore lokalno orijentisano.

– Projekat „zaposlimo Srbiju“ koji smo pokrenuli okrenut je upravo ka lokalnim samoupravama. Administrativne procedure i dobijanje dozvola moraju da se skrate, a kako bi se ubrzao proces investiranja, ne smeju se uvoditi nove dažbine za investicije koje su već u toku – ukazala je Drašković.

Ekonomista Milenko Dželetović iz Kancelarije za saradnju sa Srbima u dijaspori rekao je da je Srbiji potreban „zaokret u odnosima sa dijasporom“, prvenstveno u ekonomskoj politici radi smanjenja nezaposlenosti i zaduženosti.

Tokom jučerašnje konferencije potpisan je protokol o saradnji Kancelarije za saradnju s dijasporom i lokalnih samouprava, uz prisustvo predstavnika gradova i opština, privrednika iz zemlje i dijaspore. Sporazumom je predviđeno da gradonačelnici ponude dobre prilike za investiranje i stabilan ambijent oslobođen administrativnih prepreka.

Dogovor sa Rusima oko Južnog toka

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je sa predsednikom uprave Gasproma Aleksejom Milerom, u telefonskom razgovoru, dogovorio da ruska strana pozajmi Srbiji 75 miliona evra za osnivački ulog u preduzeću Južni tok Srbija. „Bilo je planirano da Srbija da garancije za kredit od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se od toga sad odustalo. Deo novca od tranzitnih taksi za prenos gasa Južnim tokom kroz Srbiju će ići na otplatu kredita, čime će se smanjiti pritisak na državni budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari