Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i trgovine i nezadovoljni paori iz Vojvodine postigli su preksinoć načelni dogovor o tome da isplata subvencija u agraru bude po hektaru, s tim što će konačan iznos biti određen prema prinosu po jedinici površine. Pregovori poljoprivrednika i predstavnika Ministarstva nastavljeni su juče tokom celog dana, a do zaključenja ovog izdanja našeg lista detalji nisu bili poznati.


– Sistem uveden uredbama je pravedniji i funkcionalniji od onog koji je bio ranije i koji je podrazumevao davanja po jedinici površine. Ovakav model podsticajnih mera trebalo bi da poveća poljoprivrednu proizvodnju, izvoz i BDP – naglasio je ministar poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović neposredno nakon što su uredbe o subvencionisanju stupile na snagu.

Neka od udruženja poljoprivrednika, međutim, nisu zadovoljna novim sistemom subvencija i započeli su početkom ove nedelje blokadu puteva uglavnom u Vojvodini, nali i dva putna pravca u centralnoj Srbiji. U četvrtak uveče deo nezadovoljnih paora počeo je pregovore sa Ministarstvom poljoprivrede, a nakon prve runde razgovora pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović rekao je da je „otvoren put za pronalaženje rešenja koje poštuje prioritete nacionalne poljoprivredne politike“.

Prema do sada poznatim detaljima, usaglašeno je da maksimalna isplata subvencija po hektaru ne prelazi 12.000 dinara, a od te sume će biti odbijen iznos sredstava koja su poljoprivrednici već dobili po osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. „Rešenje tekućih problema je u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i preskoči određeni minimalan prag produktivnosti“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Usvojena rešenja ne bi trebalo da anuliraju već ostvarena primanja zemljoradnika, a na osnovu ranije usvojenih uredbi o dodeli subvencija u ovoj godini. Paori koji su tokom prethodnih dana na puteve izveli oko hiljadu traktora rekli su da će pristati na kompromis i prekinuti blokade u potpunosti čim u pisanoj formi dobiju ono što je dogovoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari